O societate se afla in curs de lichidare cu capital 100% strain. Societatea a incheiat anul 2011 cu pierdere, are TVA de recuperat, furnizori achitati si disponibil in banca aproximativ 80% din Capitaluri propriu. Stabilim, asadar, care sunt inregistrarile contabile aferente acestei situatii si in ce masura este societatea obligata sa solicite organelor fiscale un control de fond.
Raspuns:
Operatiunile de lichidare au ca obiect lichidarea intregului patrimoniu al societatii, respectiv atat al soldurilor contabile din posturile de activ cat si a soldurilor contabile din posturile de pasiv.
Art. 265 alin. (1) Legea 31/1990 prevede ca administratorii vor prezenta o dare de seama asupra gestiunii, pentru timpul trecut de la ultima situatie financiara aprobata pana la inceperea lichidarii.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Din enuntul intrebarii reiese ca societatea in acest moment nu detine active care sa fie valorificate si nu inregistreaza datorii. Singura creanta este catre bugetul de stat fiind reprezentata de TVA-ul de recuperat nesolicitat la rambursare. Fata de aceasta situatie, lichidarea activului se poate face prin rambursarea capitalului social ramas dupa acoperirea pierderii si a rezultatului reportat din capital social conform actului constitutiv.
Inregistrarile contabile ce se vor efectua pentru finalizarea procedurii de lichidare sunt urmatoarele:
1. VALORIFICAREA ELEMENTELOR DE ACTIV
Trecerea pe cheltuiala a TVA de recuperat pentru care nu s-a solicitat rambursare:
6588 =4424
2. STABILIREA REZULTATULUI LICHIDARII- CALCULAREA, RETINEREA SI VIRAREA IMPOZITULUI PE PROFIT SI/SAU VENIT SI A IMPOZITULUI PE DIVIDENDE
In vederea stabilirii rezultatului se procedeaza la inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli.
- Inchiderea conturilor de cheltuieli: 121= 6588
- Acoperirea pierderi si rambursarea capitalului social al societatii :
Acoperirea pierderii anului 2011 din capitalul social : 1012 = 117
Acoperirea pierderii rezultatului din capitalul social: 1012 = 121
Intocmirea bilantului de lichidare
3. PARTAJUL CAPITALULUI PROPRIU : Efectuarea partajului capitalului propriu (activului net) al societatii comerciale, rezultat din lichidarea societatii comerciale se efectueaza in functie de prevederile statutului si/sau ale contractului de societate;
Partajul consta in impartirea capitalului propriu (activului net), rezultat din lichidare, intre asociatii societatii comerciale.
Rambursarea capitatului social dupa acoperirea pierderilor: 1012 =456
4. ACHITAREA ACTIVULUI NET REZULTAT IN URMA LICHIDARII CATRE ASOCIATI
456 = 5121
Referitor la sesizarea organelor fiscale, ele sunt oricum informate prin Registrul comertului, iar daca sunt probleme de natura fiscala, organul fiscal face opozitie privind procedura de dizolvare, lichidare.