Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ce tratament aplicam pentru achizitia de utilaje din UE?

Data actualizarii: 24 Mai 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
proformaachizitie utilajepret vanzareinregistrari contabiledeclaratia 390

O societate primeste de la un client din UE utiliaje gratuite folosite de societatea din Romania pentru a executa articolele comandate de client. In momentul receptionarii utilajelor, acestea sunt inregistrate pe baza facturii Proforma in conturi extracontabile si consemnate in registrul bunurilor primite pe perioada indelungata. Intre timp clientul isi amortizeaza utilajele si hotareste sa le vanda societatii romane.  Vom stabili astfel daca exista vreo obligatie referitoare la pretul de vanzare a acestor utilaje.

Ex . valoarea Proforma de intrare a utilajului este de 50.000 euro, si partenerul EU vinde utilajul (din punctual lui de vedere amortizat) cu 1.000 euro. Precizam astfel de obligatii contabile si fiscale exista.


Raspuns:

Nu exista nicio restrictie privind pretul de vanzare practicat de furnizorul din UE.
Operatiunea descrisa de dumneavoastra reprezinta in prima faza un nontransfer urmat de un transfer. Cu ocazia cumpararii utilajelor nu poate fi vorba de o achizitie intracomunitara de bunuri, intrucat bunurile aflandu-se pe teritoriul Romaniei nu este indeplinita conditia de transport prevazuta la art  130^1 din Codul fiscal , ca bunurile sa fie transportate dintr-un stat membru in alt stat membru.  
         
Drept urmare nu se declara in declaratia recapitulativa 390.

Potrivit art 130^1 alin (1) din Codul fiscal :
"Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".
 
Furnizorul din UE nefiind inregistrat in scopuri de TVA in Romania (fiind vorba de o vanzare ocazionala), va intocmi factura de vanzare fara TVA.
 
Potrivit art 150 alin (6) din Codul fiscal:

" In alte situatii decat cele prevazute la alin. (2)-(5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul    Romaniei conform prevederilor art. 125^1 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 153, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania sau nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art. 153, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 132 sau 133".
 
Drept urmare, persoana obligata la plata TVA este firma din Romania, prin mecanismul taxarii inverse : 4426 = 4427.In decontul de TVA se inregistreaza pe rd 7 si 20.
 
Document contabil: factura.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X