Retinem faptul ca, in ce priveste procedura de organizare pentru contabilitatea sintetica a stocurilor, se vor avea in vedere urmatoarele metode:
Metoda inventarului permanent
Aceasta metoda presupune ca toate operatiunile de intrare si iesire sa fie inregistrate pe baza documentelor justificative cantitativ si valoric in conturile corespunzatoare de stocuri la cost de achizitie, pret standard sau pret de factura. In cazul in care evidenta se tine la pret de factura, diferenta dintre pretul de achizitie si cel de factura reprezinta cheltuieli de transport care se inregistreaza ca diferenta de pret (cont 308). Metoda permite cunoasterea in orice moment a marimii stocurilor. Este obligatorie pentru intreprinderi mari.
Metoda inventarului intermitent
Aceasta metoda presupune stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii lor la finele fiecarei luni. In ac est caz, iesirile se determina ca diferenta intre valoarea stocurilor initiale plus valoarea intrarilor, pe deoparte si valoarea stocurilor finale stabilite prin inventariere, pe de alta parte.
Conturile de stocuri se debiteaza la sfarsitul lunii cu sold urile determinate la inventariere si se crediteaza la inceputul lunii urmatoare cu ocazia inchiderii in cheltuieli a soldurilor constatate la sfarsitul perioadei precedente. Intrarile de stocuri din cursul perioadei se inregistreaza direct in conturile de cheltuieli conform premizei ca aceste stocuri sunt destinate consumului sau vanzarii si nu pastrarii acestora in depozite:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T Ghid de raportare corecta
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- valoarea iesirilor de stocuri se determina prin calculul extra contabil dupa relatia:
Volum iesirilor = Valoarea stocurilor initial + Valoarea intrarilor - Valoarea stocurilor finale.
Metoda nu permite posibilitatea exercitarii unui control riguros asupra integritatii valorilor materiale, orice pierdere sau sustragere din gestiune apare ca o iesire normala.
Contabilitatea sintetica a stocurilor se realizeaza cu ajutorul conturilor din clasa 3 "Conturi de stocuri si productie in curs de executie". In functie de structura stocurilor conturile din aceasta clasa se detaileaza pe grupe de conturi.