Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

ContaUtil: Utilizarea concomitenta, in cadrul aceleiasi entitati, a inventarului permanent si intermitent

Data actualizarii: 14 August 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici Contabileinventarul permanentinventarul intermitentOMFP 3512/2009


Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unui grup din UE care a deschis o sucursala pe teritoriul Romaniei. Sucursala intermediaza vanzarea de produse pentru o societate din Romania care face parte din acel grup. Pentru aprovizionarea produselor destinate exportului, sucursala doreste sa foloseasca metoda inventarului permanent, iar pentru cele destinate vanzarii la intern metoda inventarului intermitent.

Vom stabili in ce masura permite legislatia din Romania sa se foloseasca ambele metode.


Solutia consultantului:

Baza legala pentru cele doua metode de evidenta a stocurilor este data de urmatoarele articole:
- punctele 164 si 165 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
si
- punctele 39 si 40 din  Normele Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
 
Citind prevederile legale de mai sus, nu se distinge nici o interdictie privind utilizarea concomitenta a celor doua metode, desi, atit in OMFP 3055, cit si in OMFP 3512/2008 se precizeaza ca, citam:

"Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent ori a inventarului intermitent."
 
In OMFP 3512/2009, la punctul 162 alin. (2) se arata:

"(2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati.

Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata."

Chiar daca acest citat este prevazut la metodele de determinare a costurilor stocurilor si nu la metodele de evidenta a stocurilor, pot spune ca daca in manualul de politici si proceduri contabile al entitatii este prevazut faptul ca pentru evidenta stocurilor (marfurilor) destinate exportului se utilizeaza metoda inventarului permanent, iar pentru evidenta stocurilor destinate vinzarii la intern se utilizeaza metoda inventarului intermitent, nu este nici o problema privind utilizarea concomitenta a acestor doua metode.

Manualul de politici si proceduri contabile este obligatoriu pentru fiecare entitate in baza art. 10 din OMFP 3055/2009 si punctului 317 din Reglementarile contabile probate prin OMFP 3055/2009.
 
Mentionez ca, in acest caz, trebuie sa dezvoltati analitice la conturile de marfa (371) si de cheltuiala privind marfurile (607).





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X