Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unui grup din UE care a deschis o sucursala pe teritoriul Romaniei. Sucursala intermediaza vanzarea de produse pentru o societate din Romania care face parte din acel grup. Pentru aprovizionarea produselor destinate exportului, sucursala doreste sa foloseasca metoda inventarului permanent, iar pentru cele destinate vanzarii la intern metoda inventarului intermitent.
Vom stabili in ce masura permite legislatia din Romania sa se foloseasca ambele metode.
Solutia consultantului:
Baza legala pentru cele doua metode de evidenta a stocurilor este data de urmatoarele articole:
- punctele 164 si 165 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
si
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- punctele 39 si 40 din Normele Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
Citind prevederile legale de mai sus, nu se distinge nici o interdictie privind utilizarea concomitenta a celor doua metode, desi, atit in OMFP 3055, cit si in OMFP 3512/2008 se precizeaza ca, citam:
"Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent ori a inventarului intermitent."
In OMFP 3512/2009, la punctul 162 alin. (2) se arata:
"(2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati.
Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata."
Chiar daca acest citat este prevazut la metodele de determinare a costurilor stocurilor si nu la metodele de evidenta a stocurilor, pot spune ca daca in manualul de politici si proceduri contabile al entitatii este prevazut faptul ca pentru evidenta stocurilor (marfurilor) destinate exportului se utilizeaza metoda inventarului permanent, iar pentru evidenta stocurilor destinate vinzarii la intern se utilizeaza metoda inventarului intermitent, nu este nici o problema privind utilizarea concomitenta a acestor doua metode.
Manualul de politici si proceduri contabile este obligatoriu pentru fiecare entitate in baza art. 10 din OMFP 3055/2009 si punctului 317 din Reglementarile contabile probate prin OMFP 3055/2009.
Mentionez ca, in acest caz, trebuie sa dezvoltati analitice la conturile de marfa (371) si de cheltuiala privind marfurile (607).