In ce masura metoda inventarului intermitent poate fi aplicata in cazul unei institutii publice? In ce conditii si care va fi temeiul legal?
Reglementari privind metoda inventarului intermitent sunt prevazute in OMFP nr.1802/2014 si in Legea Contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste reglementari se aplica entitatilor care au obligatia organizarii si conducerii contabilitatii financiare, inclusiv institutiilor publice.
Asadar, metoda inventarului intermitent se poate aplica si in cazul institutiilor publice.
Conform Art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
" 1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi."
Mai departe, Art.1 alin.(6) din Legea nr.82/1991 mentioneaza faptul ca persoanele prevazute la alin. (1) - (4) organizeaza si conduc, dupa caz si contabilitatea de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.
Ordinul 1826 /2003 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune aduce precizari privind organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Art.12 alin.(2) din Legea contabilitatii 82/1991 mentioneaza urmatoarele:
"Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, in conditiile stabilite de reglementarile legale."
Conform Art.12 alin.(2) ,contabilitatea valorilor materiale se tine cantitativ si valoric, sau numai valoric, prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.
Inventarul intermitent consta in stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la finele perioadei. In acest caz, iesirile se determina ca difereta intre valoarea stocurilor initiale plus valoarea intrarilor si valoarea stocurilor final, determinate pe baza inventarierii.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea, economist si expert contabil