In cazul urmator, discutam despre o societate comerciala care desfasora activitati in domeniul alimentatiei publice (restaurant), urmarind sa identificam daca pentru stabilirea costului produselor vandute, descarcarea de gestiune, se poate aplica metoda inventarului intermitent.
Potrivit reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In conditiile folosirii inventarului permanent, in contabilitate se inregistreaza toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric.
Inventarul permanent consta in evidentierea in debitul conturilor de stocuri a valorii stocurilor intrate, la pret de inregistrare, iar in creditul acestora reflectandu-se iesirile din gestiune a stocurilor. Soldul conturilor de stocuri reflecta valoarea bunurilor existente in gestiune, la pret de inregistrare.
Inventarul intermitent consta in stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei. In acest caz, iesirile se determina ca diferenta intre valoarea stocului initial plus valoarea intrarilor si valoarea stocului final, determinat pe baza inventarierii.
Metoda inventarului intermitent consta in faptul ca intrarile de stocuri nu se inregistreaza prin conturile de stocuri, respectiv conturile din clasa 3, ci prin conturile de cheltuieli, respectiv conturile din clasa 6.
In situatia folosirii inventarului intermitent, in debitul conturilor de cheltuieli se reflecta atat valoarea stocurilor existente in gestiune la inceputul perioadei, cat si valoarea intrarilor inregistrate in cursul perioadei. Iesirile se determina la sfarsitul perioadei prin luarea in considerare a stocului initial, a intrarilor in gestiune si a valorii stocurilor finale. Stocurile finale se stabilesc prin inventariere si se reflecta la sfarsitul perioadei in debitul conturilor de stocuri.
Raspuns oferit pentru
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 SAF-T pentru Contribuabili Mici Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic