In ce priveste situatia in care avem o societate comerciala cu activitati in domeniul alimentatiei publice (restaurant), vom vedea daca se poate aplica metoda inventarului intermitent pentru stabilirea costului produselor vandute (descarcarea de gestiune), precum si daca pentru activitatea de alimentatie publica este obligatoriu sa fie folosite conturile 345, 711 sau daca este suficient sa fie utilizata metoda inventarului intermitent.
Inventarul intermitent nu se utilizeaza in comertul cu amanuntul in situatia in care se aplica metoda global-valorica.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Astfel, in cazul utilizarii inventarului permanent:
- conturile de stocuri se debiteaza la sfarsitul perioadei cu soldurile stabilite pe baza inventarului si se crediteaza la inceputul perioadei urmatoare cu aceleasi valori.
- intrarile de stocuri in cursul perioadei se inregistreaza direct in conturile de cheltuieli.
- iesirile de stocuri se determina prin formula de calcul:
Iesiri = Stocuri initiale + Intrari - Stocuri finale
- Scoaterea din evidenta a produselor finite si semifabricatelor aflate in stoc la inceputul perioadei:
711 = 345
"Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" "Produse finite"
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
711 = 341
"Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" "Semifabricate"
Inregistrarea produselor finite s i semifabricatelor receptionate in cursul perioadei:
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"
341 = 711
"Semifabricate" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"
Vanzarea produselor finite:
4111 = % "Clienti" 701 "Venituri din vanzarea produselor finite"
4427 "TVA colectata"
Incasarea contravalorii produselor vandute:
5121 = 4111
"Conturi la banci in lei" "Clienti"
Stabilirea stocului final de produse finite si semifabricate prin inventariere (la sfarsitul perioadei):
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"
341 = 4111
"Semifabricate" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"
Produsele inregistrate la sfarsitul perioadei se vor scoate din evidenta la inceputul perioadei urmatoare:
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"
341 = 711
"Semifabricate" "Venituri aferente costurilorstocurilor de produse"
Entitatile care utilizeaza metoda inventarului intermitent efectueaza inventarierea faptica a stocurilor in cursul perioadei, anual, trimestrial sau lunar, dupa caz, dar nu mai tarziu de finele perioadei de raportare pentru care are de determinat obligatii fiscale.
Operatiunile de inventariere se efectueaza in conformitate cu Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de anatura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP nr. 2.861/2009.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz
inventar intermitent, alimentatie publica, inregistrari contabile, metoda inventarului intermitent, monografie