Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Utilizarea inventarului intermitent. Cum intocmim monografia contabila?

Data aparitiei: 29 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inventar intermitentalimentatie publicainregistrari contabilemetoda inventarului intermitentmonografie

In ce priveste situatia in care avem o societate comerciala cu activitati in domeniul alimentatiei publice (restaurant), vom vedea daca se poate aplica metoda inventarului intermitent pentru stabilirea costului produselor vandute (descarcarea de gestiune), precum si daca pentru activitatea de alimentatie publica este obligatoriu sa fie folosite conturile 345, 711 sau daca este suficient sa fie utilizata metoda inventarului intermitent.

Inventarul intermitent nu se utilizeaza in comertul cu amanuntul in situatia in care se aplica metoda global-valorica.

Astfel, in cazul utilizarii inventarului permanent:
- conturile de stocuri se debiteaza la sfarsitul perioadei cu soldurile stabilite pe baza inventarului si se crediteaza la inceputul perioadei urmatoare cu aceleasi valori.
- intrarile de stocuri in cursul perioadei se inregistreaza direct in conturile de cheltuieli.
- iesirile de stocuri se determina prin formula de calcul:
Iesiri = Stocuri initiale + Intrari - Stocuri finale

Inregistrari contabile:

- Scoaterea din evidenta a produselor finite si semifabricatelor aflate in stoc la inceputul perioadei:
711 = 345
"Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" "Produse finite"

711 = 341
"Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" "Semifabricate"

Inregistrarea produselor finite s i semifabricatelor receptionate in cursul perioadei:
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"

341 = 711
"Semifabricate" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"

Vanzarea produselor finite:
4111 = % "Clienti" 701 "Venituri din vanzarea produselor finite"
                               4427 "TVA colectata"

Incasarea contravalorii produselor vandute:
5121 = 4111
"Conturi la banci in lei" "Clienti"

Stabilirea stocului final de produse finite si semifabricate prin inventariere (la sfarsitul perioadei):
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"

341 = 4111
"Semifabricate" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"

Produsele inregistrate la sfarsitul perioadei se vor scoate din evidenta la inceputul perioadei urmatoare:
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"

341 = 711
"Semifabricate" "Venituri aferente costurilorstocurilor de produse"

Entitatile care utilizeaza metoda inventarului intermitent efectueaza inventarierea faptica a stocurilor in cursul perioadei, anual, trimestrial sau lunar, dupa caz, dar nu mai tarziu de finele perioadei de raportare pentru care are de determinat obligatii fiscale.

Operatiunile de inventariere se efectueaza in conformitate cu Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de anatura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP nr. 2.861/2009.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz

inventar intermitent, alimentatie publica, inregistrari contabile, metoda inventarului intermitent, monografie

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X