Supunem analizei noastre cazul unei intreprinderi individuale care detine o anumita suprafata de teren pe care o foloseste ca parcare inchiriata. Fiecare proprietar de masina primeste un bilet de parcare. Astfel, vom vedea cum procedam cu inregistrarile contabile aferente acestor bonuri si cum se va plati impozitul dupa incasarile din parcare.
Raspuns:
Potrivit OMFP 2055/1998 privind aplicarea corespunzatoare a HG 831/1997 , bonul cu valoare fixa serveste ca:
- document pentru incasarea sumei de la client;
- document pentru inregistrarea in contabilitate a volumului serviciilor prestate.
Fiind un document aprobat pritr-un ordin in vigoare al ministrului finantelor publice, bonul de parcare reprezinta document justificativ privind inregistrarea in contabilitate a veniturilor obtinute de intreprinderea individuala. Drept urmare nu mai este nevoie sa se emita o chitanta care sa fie inregistrata in contabilitate.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii

Manual de politici contabile - Stick USB
Daca exista un numar mare de bonuri de parcare eliberate in cadrul unei zile, la sfarsitul fiecarei zile poate fi intocmit un borderou (centralizator) cu toate bonurile de parcare eliberate in ziua respectiva si acest centralizator trebuie inregistrat in Registrul jurnal de incasari si plati, dar acest lucru nu este obligatoriu.
Bonurile de parcare nu trebuie inregistrate la finante sau la o alta institutie, in schimb trebuie inseriate si numerotate corespunzator, urmarite si inregistrate in contabilitate conform reglementarilor legale, suma fixa perceputa fiind pretiparita. De asemenea, prin decizie trebuie desemnata o persoana din cadrul intreprinderii individuale, responsabila cu alocarea plajei de serii si numere ale bonurilor de parcare.
Impozitul pe venit se calculeaza la venitul net obtinut, prin deducerea din incasarile totale a cheltuielilor aferente obtinerii acestor venituri, conform OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal
Potrivit art 2 lit f din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, activitatile in care incasarile se realizeaza pe baza bonurilor de parcare se excepteaza de la obligatia achizitionarii aparatelor de marcat electronice fiscale.