email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal a fost modificat

Codul fiscalOG nr. 15/2012drepturi de autorcontributii individualeangajatori strainivenituri independente


Va prezentam in sinteza modificarile aduse de Ordonanta nr. 15 din 23 august 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 621 din data de 29 august 2012.

Venituri din activitati independente

Ordonanta stabileste expres ca nu exista obligatia retinerii impozitului pe venit de catre platitorul de venit in cazul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
 
Venituri obtinute de la angajatori straini

Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor vor depune formularul 112 ''Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominala a persoanelor asigurate'', in mod direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si vor achita contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale, numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul; aceleasi obligatii le au si persoanele fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale.

Persoanele fizice, care isi desfasoara activitatea in  Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta  in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa depuna Declaratia 112 si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul.

Angajatorii respectivi,  au obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Daca intre acesti angajatori si persoanele fizice,  nu au fost incheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112,  revine angajatorilor. In ceea ce priveste Declaratia 112, aceasta se poate depune in mod  direct sau prin intermediul unui  reprezentant fiscal/imputernicit.

Contributii sociale individuale

Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. 1,  pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil), vor  datora contributia individuala de asigurari sociale de stat, dupa caz,  si asupra  veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent si veniturilor din activitatea de expertiza contabila si tehnica judiciara  si extrajudiciara, daca mai realizeaza si astfel de venituri (29621,  alin. 2 din Codul fiscal).
 
Ordonanta aduce o serie de completari cu privire la baza de calcul a contributiilor sociale individuale la asigurarile sociale de stat si asigurarile sociale de sanatate care este, dupa caz, venitul brut stabilit  prin contractul incheiat intre parti,  diferenta intre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal, venitul din asociere, valoarea comisioanelor  sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare.
 
Ordonanta stabileste expres ca platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 296^21 alin. 1 lit. f si h din  Codul fiscal, altele decat cele care desfasoara activitati economice in  mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie. Prin exceptie de la aceste prevederi, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in  baza contractelor de agent.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalOG nr. 15/2012drepturi de autorcontributii individualeangajatori strainivenituri independente


Data aparitiei: 10 Septembrie 2012

Votati articolul "Codul fiscal a fost modificat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X