Societatea in calitate de platitor de venituri trebuie sa calculeze, retina si plateasca cele doua contributii individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% si de asigurari pentru somaj in cota de 0,5%, si impozitul pe venit.
Daca persoana fizica nu este dintre cele scutite de cele doua contributii sociale individuale conform O.U.G. nr. 58/2010 (pensionar sau asigurat in sisteme neintegrate sistemului de pensii), chiar daca realizeaza si alte venituri din salarii in relatie cu alte societati, va fi supusa retinerii la sursa pentru celor doua contributii sociale individuale si pentru impozitul pe venit. Cotele se aplica la venitul brut. Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
"Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" se completeaza si se depune de plati torii de impozite si contributii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile de plata cuprinse in Nomenclatorul "Creante fiscale" prevazut ca anexa 2 la Hotararea Guvernului nr. 1397/2010.
Declaratia se completeaza, in cazul veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, de catre plati torii de venituri pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. c) din Codul fiscal, respectiv pentru persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala si pentru care, potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
Nomenclatorul creantelor fiscal include urmatoarele obligatii in cazul veniturilor din conventii civile care vor fi declarate prin intermediul formularului 112:
25 - Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala - art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea nr. 279/2010, cu modificarile ulterioare
26 - Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala - art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, aprobata prin Legea nr. 279/2010, cu modificarile ulterioare
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
29 - Impozit pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/ conventiilor incheiate potrivit Codului civil - art. III alin. (1) si (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, aprobata prin Legea nr. 279/2010, cu modificarile ulterioare.
Din acest punct de vedere, declaratia 112 a inlocuit declaratiile 100 si 102 pentru impozitul pe venitul realizat urare incheierii de conventii civile si contributiile individuale de asigurari sociale si de somaj si declaratii nominale.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza si valideaza cu ajutorul programelor de asistenta. Programul de asistenta poate fi descarcat de pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro