email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii fiscale are o societate care repartizeaza dividende? Indrumari pas cu pas

Ce obligatii fiscale are o societate care repartizeaza dividende? Indrumari pas cu pas
dividende 2018cod fiscalcapital socialformularul 100

Una dintre cele mai controversate probleme pe care le au societatile care repartizeaza dividende o reprezinta lista de obligatiile fiscale. Sistemul de impozitare a acestora s-a schimbat semnificativ, astfel ca exista riscul sa faceti pasi gresiti. Evitati penalitatile prin aplicarea urmatoarelor reguli.


Drept exemplu, dezbatem cazul unei societati cu sediul in Romania, care este platitoare de impozit pe profit, si trebuie sa repartizeze dividende catre cei doi asociati: un SRL cu sediul in UE care detine 95% din partile sociale ale societatii romanesti de peste 3 ani de zile si o persoana fizica nerezidenta cu 5% din partile sociale.

Vom afla de la specialist care sunt obligatii fiscale (declaratii si impozite retinute) ale societatii din Romania.


Obligatiile fiscale ale unei societati care repartizeaza dividende: raspunsul specialistului


O societate repartizeaza dividende catre cei doi asociati: persoana juridica din UE, care detine 95% din capitalul social de peste 3 ani si persoana fizica nerezidenta detinatoare a 5% din capitalul social.

Societatea are urmatoarele obligatii:

Dividendele platite catre asociatul persoana juridica sunt scutite de impozit in conditiile in care se indeplinesc prevederile art.229 alin.(1) lit.c) Cod fiscal: este rezidenta intr-un stat membru UE, are forma de organizare SRL , plateste in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru in care este rezidenta, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit aferent venitului obtinut din Romania si  detine minim 10% din capitalul social al societatii romanesti pe o perioada neintrerupta de cel putin 1 an, care se incheie la data platii dividendului (in cazul de fata, se detine 95% din capitalul social pe o perioada de 3 ani, asa cum reiese din inregistrarea la ONRC).

Pentru dovedirea indeplinirii celorlalte conditii, se impune ca asociatul persoana juridica sa prezinte societatii romanesti certificatul de rezidenta, emis de organul fiscal competent din statul de rezidenta UE.

Dividendele distribuite catre asociatul persoana fizica nerezidenta sunt impozitate la sursa, prin aplicarea unei cote de 5% la dividendul brut. Impozitului datorat se declara prin completarea

declaratiei 100.  

Societatea romaneasca, in calitatea sa de platitor de venit,  are obligatia sa calculeze, sa retina prin stopaj la sursa, sa declare si sa plateasca la bugetul de stat impozitul datorat. Termenul de retinere, declarare si de plata  a impozitului este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dividendului net. In cazul dividendele distribuite, dar care nu au fost platite asociatului persoana fizica pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe divididende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz.

Baza legala: art.224 alin.(1), alin.(4) lit.b) si alin.(5) coroborat cu pct.11.(3) din normele de aplicare.

Pentru cei doi asociati nerezidenti, persoana juridica si persoana fizica, societatea are obligatia sa declare atat impozitul retinut la sursa pentru persoana fizica nerezidenta, cat si veniturile scutite obtinute de persoana juridica nerezidenta prin transmiterea declaratiei formular 207. Termenul de depunere este  31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (spre exemplu: 31 ianuarie 2019 pentru dividendele distribuite in anul 2018).

Baza legala: art.231 alin.(1) Cod fiscal coroborat cu OPANAF 3695/2016.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende 2018cod fiscalcapital socialformularul 100


Data aparitiei: 09 Mai 2018

Votati articolul "Ce obligatii fiscale are o societate care repartizeaza dividende? Indrumari pas cu pas":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X