Va prezentam mai jos informatii suplimentare privind reglementarea legislativa conform careia "situatiile financiare anuale simplificate sunt verificate potrivit legii" (art. 5 alin. 3 din ordinul 3055/2009). In acest sens, vom vedea ce societati trebuie supuse verificarii, de cine se efectueaza si care sunt legile care stabilesc faptul ca situatiile financiare simplificate trebuie verificate.
Solutia consultantului:
Sintagma "verificate potrivit legii" prevazuta de art. 5 alin. 3 din OMFP 3055/2009 este reluata si la pct. 319 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin acelasi ordin, care stabileste ca situatiile financiare anuale prescurtate "se verifica potrivit prevederilor legislatiei in materie".
In prezent, in Legea contabilitatii 82/1991 nu mai exista prevederi referitoare la verificarea situatiilor financiare anuale. In schimb, art. 163 din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare prevede ca cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
Numirea cenzorilor este obligatorie la societatile pe actiuni conform art. 159 alin. 1 din Legea 31/1990. La societatile pe actiuni ale caror situatii financiare sunt supuse auditului financiar, potrivit legii sau optiunii acestora, adunarea generala a actionarilor poate sa nu numeasca cenzori, in baza prevederilor art. 160 alin. 12 si alin. 3 din Legea 31/1990. De asemenea, conform art. 199 alin. 2 si alin. 3 din aceeasi lege, la societatile cu raspundere limitata, adunarea generala a asociatilor poate numi unul sau mai multi cenzori ori un auditor financiar, cu exceptia societatilor in care numarul asociatilor trece de 15, caz in care numirea cenzorilor este obligatorie.
Prin urmare, situatiile financiare prescurtate sunt verificate de catre cenzori la societatile comerciale pe actiuni (cu exceptia celor pentru care situatiile financiare anuale sunt supuse auditului financiar - obligatoriu, prin efectul legii sau conform optiunii adunarii generale, dupa caz) si la societatile cu raspundere limitata (daca s-a optat pentru numirea vreunui cenzor sau obligatoriu, daca numarul asociatilor trece de 15, dupa caz), precum si la alte tipuri de societati care au numiti cenzori (spre exemplu, la societatile in comandita pe actiuni).

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manual de politici contabile - Stick USB

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025