Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Protocol de la 1 ianuarie 2013 - Regimul TVA al cheltuielilor

Data actualizarii: 25 Februarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
1 ianuarie 2013TVAcheltuieli de protocolHG 44/2004achizitii

Vom preciza mai jos care este regimul TVA aferent cheltuielilor de protocol incepand cu 1 ianuarie 2013, precum si daca exista posibilitatea asimilarii si incadrarii acestor categorii de cheltuieli in categoria bunurilor de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol. De asemenea, se va vedea cum e tratata cheltuiala cu ajustarea TVA din punct de vedere al impozitului pe profit.


Solutia consultantului:

Incepand cu 01 ianuarie 2013, prin  HG 1071/2012, normele de aplicare pentru art. 128 lit. f) din Codul fiscal , sunt reformulate integral din 2013, in sensul ca sunt recunoscute drept bunuri de protocol numai bunurile acordate in valoare de pana la 100 lei pentru un singur beneficiar al cadoului.
 
Pentru aceasta suma, se permite deducerea TVA de la achizita bunurilor acordate sub forma de cadouri si nu se colecteaza TVA la acordarea cadoului. Deducerea TVA de la achizitie va tine cont de sistemul utilizat de societate de la 01 ianuarie 2013 (TVA regim normal sau TVA la incasare).
 
Din analiza textului normativ, observam ca etalonul pentru determinarea sumei deductibile - plafonul de 100 lei, este analiza individuala a fiecarui cadou acordat intr-o perioada fiscala, luna sau trimestrul.
 
De exemplu, o persoana impozabila acorda cadouri in valoare individuala de 99 lei fiecare la 5 persoane, total valoare cadouri 495 lei. In acest caz, TVA de la achizitie este deductibil, iar la acordarea cadourilor nu se colecteaza TVA.


 
O alta persoana impozabila acorda doua cadouri la 2 persoane distincte in valoare de 247,5 lei fiecare, total valoare cadouri 495 lei. Pentru aceasta persoana, valoarea pentru care se depasesc cei 100 lei pe fiecare beneficiar de cadou este o suma in sfera TVA pentru care persoana impozabila colecteaza TVA la acordarea cadoului, prin emiterea unei autofacturi, in ultima zi a perioadei fiscale.
 
Legiuitorul a stabilit ca aceasta colectare a TVA se va realiza in ultima zi a perioadei fiscale.


Exemplu de calcul:
Valoare cadou acordat = 247,5 lei / persoana
Valoare deductibila = 100 lei
Baza de calcul TVA = 147,5 lei
TVA colectata  pe fiecare beneficiar de cadou = 147,5 x 24% = 35,4 lei
Total TVA colectata pentru situatia din exemplu = 35,4 x 2 = 70,8 lei
 
Legiuitorul a detaliat procedura efectiva de colectare a TVA, la pct. 6 alin. (10) din HG 44/2004 , astfel se emite o autofactura, iar inregistrarea contabila este:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectata" cu suma de 70,8 lei.
 
Retinem aspectul foarte important ca daca aceste cadouri sunt acordate in scopul stimularii activitatii societatii, cum ar pretrecerile cu clientii, nu se considera acordare de cadouri si nu se colecteaza TVA.
 
In acest caz, intrebarea esentiala este ce se intampla cu TVA la bunurile utilizate in diverse actiuni de protocol, ce nu sunt acordate unor beneficiari evidentiati distinct, cum ar fi mese festive, servirea unor invitati cu bauturi racoritoare,, apa, cafea, prajiturele etc.
 
In opinia noastra, TVA - ul acesta nu se poate deduce si reprezinta o componenta a costului de achizitie a acestor produse, conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea. Dupa introducerea TVA in costul de achizitie, se va analiza deductibilitatea limitata a cheltuielii de protocol, in procentul amintit in prima parte a raspunsului.
 
Daca cumva a fost dedus un TVA la achizitia bunurilor utilizate in cadrul actiunilor de protocol, la data consumului acestora, societatea are obligatia sa colecteze TVA la valoarea integrala a acestora, prin procedura mai sus amintita ( emiterea unei autofacturi).
 
Referitor la consumul de apa, noi nu consideram aceasta activitate nici venit de natura salariala, nici cheltuiala de protocol, ci o cheltuiala absolut necesara desfasurarii activitatii, deductibila la calculul impozitului pe profit, iar daca achizitia s-a efectuat de la un furnizor inregistrat in scopuri de TVA, taxa poate fi dedusa.
 
In ce priveste masa servita de salariati in delegatii, consideram ca valoarea sumei ce depaseste valoarea diurnei deductibila, inclusiv TVA aferenta facturii, reprezinta o suma de diurna acordata peste procentul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, iat suma este venit de natura salariala, supusa impozitului pe venit si asigurarilor sociale obligatorii, conform art. 55 alin. (2) lit. i) coroborat cu art. 296^15 lit. g) din Codul fiscal .
 
Nu este plauzibila asimilarea acestor sume cu bunuri cadou acordate salariatilor, deoarece s-ar denatura realitatea economica a tranzactiei. Acestea totusi sunt mese acordate salariatilor proprii si nu cadouri. Desigur, trebuie nuantata situatia cand masa este servita cu un client si o anumita componenta a acestei achizitii ar putea fi asimilata cheltuielilor de protocol.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X