Potrivit reglementarilor legale actuale, la art.206^30 alin.(2) si (3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt prevazute in mod expres situatiile in care se efectueaza deplasarea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize.
Chiar la alin.(2) lit.a) pct.1 al art.206^30 din Codul fiscal este prevazuta situatia deplasarii in regim suspensiv de accize a produselor accizabile de la un antrepozit fiscal la un alt antrepozit fiscal.
Insa, pentru ca o asemenea deplasare sa fie recunoscuta ca fiind in regim suspensiv de accize, aceasta trebuie sa fie acoperita de documentul administrativ electronic (e-DA) despre care se fac precizari la art.206^31 din Codul fiscal.
In plus, mentionam si reglementarile art.206^7 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal , in sensul ca nu se considera eliberare pentru consum miscarea produselor accizabile din antrepozitul fiscal, in conditiile prevazute in sectiunea a 9-a - Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv a capitolului I^1 de la titlul VII - Accize si alte taxe speciale din Codul fiscal , catre un alt antrepozit fiscal din Romania sau din alt stat membru.
Totodata, mentionam ca trebuie sa existe si o ratiune economica pentru realizarea deplasarilor de produse accizabile in regim suspensiv de accize intre doua antrepozite fiscale.
In aceasta situatie, nefiind eliberare pentru consum nu putem vorbi nici de exigibilitatea accizei pentru produsele accizabile deplasate intre doua antrepozite fiscale, insa cu respectarea conditiilor legale.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In consecinta, intre doua antrepozite fiscale marfa (care trebuie sa fie produs accizabil) se deplaseaza in primul rand cu e-DA.
In legatura cu AE, care in opinia noastra credem ca este prescurtarea pentru aviz de expeditie, fiind vorba de fapt de avizul de insotire a marfii, acest document este utilizat pentru a justifica din punct de vedere contabil efectuarea unei operatiuni de transfer de produse accizabile intre gestiunile aceleiasi societati si a insoti transportul acestora indicand, in primul rand, provenienta si destinatia legala.
Prin urmare, deplasarea produselor accizabile intre doua antrepozite fiscale (cu autorizatii valabile bineinteles) se realizeaza in regim suspensiv de accize, fiind intotdeauna acoperita de e-DA. Regimul suspensiv de accize este regimul fiscal pe perioada caruia accizele sunt suspendate la plata catre bugetul de stat.
Din punct de vedere contabil, daca antrepozitele fiscale apartin aceleiasi societati - antrepozitar autorizat se va intocmi avizul de expeditie. Daca antrepozitele fiscale apartin de societati diferite - antrepozitari autorizati, se va intocmi factura.
Pentru detalii in ceea ce priveste intocmirea avizului/facturii in cazul produselor accizabile, se pot consulta prevederile pct.107 de la titlul VII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Accizele devin exigibile in momentul eliberarii pentru consum a produselor accizabile, respectiv la iesirea, inclusiv neregulamentara, din regimul suspensiv de accize, moment care, de regula, coincide cu iesirea produsului accizabil din antrepozitul fiscal si a carui destinatie nu este nicidecum tot un antrepozit fiscal. Intr-adevar, accizele se inscriu pe avizul de insotire a marfii sau pe factura, dupa caz, urmand ca acestea sa fie declarate lunar in declaratia 100 si platite la termenele legale.
Mentionam ca decontul privind accizele se completeaza anual si se depune pana la 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.