Vom analiza astazi cazul unei societati care achizitioneaza un teren in extravilan (care nu este construibil la data achizitiei), pe care urmeaza a se instala panouri fotovoltaice si un transformator.
Pentru realizarea acestui obiectiv au loc o multime de cheltuieli:
- este necesar a se aduce terenul in intravilan, obtinerea de autorizatii in vederea schimbarii incadrarii terenului - construibil
Pe de alta parte, se efectueaza cheltuieli in vederea construirii-amplasarii panourilor fotovoltaice si a transformatorului.
Vom vedea astfel daca situatia e considerata in investitie in curs pentru teren, valoare acesteia urmand sa incorporeze toate cheltuielile efectuate cu aducerea in intravilan respectiv obtinerea incadrarii ca teren construibil, precum si care va fi data incorporarii cheltuielilor.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manual de politici contabile - Stick USB
Solutia consultantului:
Consideram ca aceste cheltuieli, efectuate pentru aducerea terenului in intravilan si obtinerea incadrarii ca teren construibil sunt atribuibile direct constructiei parcului fotovoltaic si se capitalizeaza in valoarea acestuia.
Data capitalizarii cheltuielilor este data efectuarii acestora, iar monografia contabila este urmatoarea:
(i) pentru investitiile in regie proprie:
- 6xx (cheltuieli) = 404 (Furnizori de imobilizari);
- 231 (Imobilizari corporale in curs de executie) = 722 (Venituri din productia de imobilizari corporale);
(ii) pentru investitiile realizate de terti:
- 231 (Imobilizari corporale in curs de executie) = 404 (Furnizori de imobilizari);
Baza legala: OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene
52 - (1) Costul de productie al unui bun cuprinde costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile si cheltuielile de productie direct atribuibile bunului.
(2) Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
In cazul productiei de imobilizari, exemple de cheltuieli incadrate la alte cheltuieli direct atribuibile sunt urmatoarele:
a) costurile de amenajare a amplasamentului;
b) costurile initiale de livrare si manipulare;
c) costurile de instalare si asamblare;
d) costurile de testare a functionarii corecte a activului;
e) onorarii profesionale si comisioane achitate in legatura cu activul etc.
(3) Costul stocurilor unui prestator de servicii cuprinde manopera si alte cheltuieli legate de personalul direct angajat in furnizarea serviciilor, inclusiv personalul insarcinat cu supravegherea, precum si regiile corespunzatoare.
(4) In costul de productie poate fi inclusa o proportie rezonabila din cheltuielile care sunt indirect atribuibile bunului, in masura in care acestea sunt legate de perioada de productie.
Includerea in costul stocurilor a regiilor generale poate fi adecvata in masura in care reprezinta costuri suportate pentru a aduce stocurile in locul si forma dorite.
(5) Exemple de costuri care nu trebuie incluse in costul stocurilor, ci sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadei in care au survenit, sunt urmatoarele:
- pierderile de materiale, manopera sau alte costuri de productie inregistrate peste limitele normal admise, inclusiv pierderile datorate risipei;
- cheltuielile de depozitare, cu exceptia cazurilor in care aceste costuri sunt necesare in procesul de productie, anterior trecerii intr-o noua faza de fabricatie. Cheltuielile de depozitare se includ in costul de productie atunci când sunt necesare pentru a aduce stocurile in locul si in starea in care se gasesc;
- regiile (cheltuielile) generale de administratie care nu participa la aducerea stocurilor in forma si locul final;
- costurile de desfacere;
- regia fixa nealocata costului, care se recunoaste drept cheltuiala in perioada in care a aparut. Alocarea regiei fixe asupra costurilor se face pe baza capacitatii normale de productie (activitate).
Regia fixa de productie consta in acele costuri indirecte de productie care raman relativ constante, indiferent de volumul productiei, cum sunt: amortizarea, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si costurile cu conducerea si administrarea sectiilor.