Vom analiza astazi cazul unei societati care a efectuat reevaluarea cladirii la 31.12.2012. In urma reevaluarii s-au facut inregistrarile contabile 212=7813 300.000 lei - o ajustare a valorii - intrucat la reevaluarea anterioara din 2009 cladirea a inregistrat o scadere de valoare evidentiata atunci prin 6813=212 iar diferenta in plus fata de cei 300.000 lei a fost inregistrata prin 212=105.
Intrucat societatea nu a facut inregistrari contabile in cursul anului utilizand conturile de ajustari grupa 29, vom stabili daca va trebui sa completeze in prezent formularul F40 pag 2 dn Bilant.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor pct. 126 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, in cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii:
a) valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare; sau
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
b) valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.
Ajustarile de valoare cuprind toate corectiile destinate sa tina seama de reducerile valorilor activelor individuale, stabilite la data bilantului, indiferent daca acea reducere este sau nu definitiva.
Ajustarile de valoare pot fi: ajustari permanente, denumite in continuare amortizari, si/sau ajustarile provizorii, denumite in continuare ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, in functie de caracterul permanent sau provizoriu al ajustarii activelor potrivit prevederilor pct. 31 din acelasi act normativ.
Potrivit prevederilor pct. 67 alin. (1)- alin (3):
Miscarile diverselor elemente de imobilizari se prezinta in notele explicative. In acest scop, se prezinta distinct, incepand cu costul de achizitie sau costul de productie, pentru fiecare element de imobilizare, pe de o parte, cresterile, cedarile si transferurile in cursul exercitiului financiar, iar, pe de alta parte, ajustarile cumulate de valoare la inceputul exercitiului financiar si la data bilantului, precum si rectificarile efectuate in cursul exercitiului financiar asupra ajustarilor de valoare din exercitiile financiare precedente. Ajustarile de valoare se prezinta in bilant ca deduceri clare din elementele corespunzatoare.
Atunci cand se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, miscarile diverselor elemente de imobilizari, prevazute la alin. (1), se prezinta incepand cu costul de achizitie sau costul de productie, modificat ca rezultat al reevaluarii. In acest scop, valoarea reevaluata se substituie valorii de intrare a imobilizarilor corporale.
Potrivit prevederilor din Anexa nr. 4 pct. 5 din OMFP 40/2013, in formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), informatiile sunt inscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluata a imobilizarilor, dupa caz. In cadrul acestui formular, la "Situatia ajustarilor pentru depreciere" se inscriu informatiile din contabilitate reprezentand ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente imobilizarilor.
Daca nu ati inregistrat ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale, utilizand conturile din grupa 29, nu trebuie sa completati formularul 40 pag 2.
La bilantul contabil exista corelatii intre formularul 10 si formularul 40 la bilant.
Astfel, apreciez ca pentru a exista corelatie intre aceste formulare, in cazul dvs cresterea din reevaluare se va inscrie in formularul 40, pag 1 in coloana de cresteri. Separat, in notele explicative se vor prezenta informatiile mentionate la pct. 126 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.