Vom analiza mai jos cazul unei societati care vinde un autoturism din patrimoniu, la valoarea de 10.000 Ron cu TVA. Acest autoturism este achizitionat din 2009. Valoarea ramasa in contabilitate la data vanzarii este de 25.000 Ron, cu TVA.
Autoturismul se vinde sub pret, intrucat nu mai corespunde tehnic si calitativ.
Vom stabili in ce masura este necesara ajustarea TVA si daca diferenta dintre valoarea ramasa neamortizata si valoarea de vanzare este deductibila.
Solutia consultantului:
La emiterea acestei opinii, exista o influenta subiectiva datorata faptului ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea neamortizata a autoturismului este foarte mare si cei ce vor analiza tranzactia pot crede ca aceasta disimuleaza in fapt continutul real al cesiunii. Riscul este mai ridicat, daca cumparatorul este o persoana afiliata.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Opinia noastra se editeaza considerand ca dvs. aveti suficiente argumente pentru efectuarea tranzactiei la aceste valori.
Cheltuiala cu valoarea neamortizata la scaderea din gestiune este o cheltuiala deductibila integral la calculul impozitului pe profit, conform pct. 3 din Decizia 2/2004 a Comisiei centrale fiscale.
Consideram ca nu se impune ajustarea TVA dedus initial, daca vanzarea autoturismului se face cu TVA, chiar daca pretul de vanzare este mai mic decat costul de achizitie, deoarece legislatia nu impune acest fapt, iar vanzarea se realizeaza cu colectare de TVA.
S-ar impune ajustarea TVA daca tranzactia nu este una obiectiva, cu preturi sustenabile.