Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Achizitie utilaj din UE. Se poate aplica taxarea inversa?

Data actualizarii: 25 Aprilie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAutilajachizitii intracomunitarecodul fiscaltaxare inversa


In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati inregistrate in scopuri de TVA care intentioneaza sa achizitioneze un utilaj din Uniunea Europeana. Pana la momentul achizitiei, societatea nu a desfasurat decat activitati care nu intra in sfera TVA (cotizatii). Vom vedea care este regimul fiscal al achizitiei intracomunitare si daca se poate aplica taxarea inversa.

Solutia consultantului:

Pentru efectuare de achzitii intracomunitare trebuie sa solicitati organului fiscal competent inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea declaratiei nr. 095 "Cerere de inregistrare in / radiere din / Registrul operatorilor intracomunitari " insotita de Certificatul de cazier judiciar pentru administratorul asociatiei.

Procedura de inregistrare in ROI se face conform art. 158^2 din Codul fiscal si OPANAF 1180/2012.Dupa primirea  deciziei de aprobare a inregistrarii in ROI si Codului de inregistrare valid pentru operatiuni intracomunitare, asociatia are dreptul de a efectua achizitii intracomunitare de bunuri.

Achzitia tractorului se considera achizitie  intracomunitara de bunuri supusa regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, potrivit art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Aceasta inregistrare contabila trebuie reflectata si in evidenta fiscala a beneficiarului din Romania, constand in:

- jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
- jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.

Factura trebuie raportata fiscal prin decontul de TVA cod 300 la rd. 5, 5.1, 18 si 18.1 si prin declaratia 390 cod A.

Daca achzitia tractorului se face pentru activitatea fara scop patrimonial a asociatiei, nu aveti drept de deducere pentru TVA si va trebui sa includeti  TVA in costul tractorului si TVA-ul
2132 = 4426. La rd. 28  Subtotal taxa dedusa conform art 145, 145^1, sau 147, din decontul de TVA (300) se inscrie TVA deductibila preluat de la rd.27 din care se scade suma aferenta TVA nedeductibila (taxarea inversa), rezultand TVA de plata.

In situatia in care o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica.

Persoana impozabila care potrivit celor mentionate mai sus este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna "Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)", la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X