email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la incasare: Cum e reglementat dreptul de deducere?

TVATVA la incasaretaxa deductibiladeducerea TVAplatitori TVAdrept deducere


Va prezentam, prin cele ce urmeaza, care sunt regulile de deducere TVA care se aplica odata cu introducerea sistemului TVA la incasare.     

Conform art. 145 alin. (1)^1 din Codul Fiscal (CF), dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) din CF este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita  furnizorului/prestatorului sau. Alin. (1)^2 al aceluiasi articol precizeaza ca dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6) din CF.

Atentie! Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160 din CF.

Amanarea dreptului de deducere a TVA pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului se aplica numai in cazul operatiunilor taxabile, pentru care furnizorul/prestatorul este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare si sa inscrie in factura aceasta mentiune conform prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din CF.

Operatiunile pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din CF sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si regulii generale de aplicare a dreptului de deducere conform prevederilor art. 145 alin. (1) din CF, la beneficiar.

In situatia in care furnizorul/prestatorul este inscris in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare la data emiterii unei facturi, dar omite sa inscrie mentiunea „TVA la incasare", desi operatiunea respectiva nu este exclusa de la aplicarea sistemului TVA la incasare, beneficiarul are obligatia sa exercite dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) din CF, respectiv pana in momentul platii furnizorului/prestatorului.

Prevederile art. 145 alin. (1^1) din CF se aplica inclusiv de catre beneficiarii persoane impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar care sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA, conform art. 153 din CF, indiferent daca sunt sau nu stabilite in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. b) din CF.

Amanarea dreptului de deducere pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor/serviciilor este platita furnizorului/prestatorului se aplica numai pentru taxa care ar fi deductibila potrivit prevederilor art. 145 alin. (2) - (4^1), art. 145 indice1, 147 si 147^1 din CF.

Persoanele impozabile care aplica amanarea dreptului de deducere pana in momentul platii furnizorului/prestatorului si achizitioneaza bunuri/servicii pentru care taxa nu este deductibila conform art. 145 alin. (2) - (5), art. 145^1 si 147 din CF nu vor reflecta ca taxa neexigibila taxa nedeductibila, indiferent daca taxa aferenta este sau nu achitata.

Pentru determinarea taxei deductibile in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din CF aferente platii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta, aplicandu-se urmatorul mecanism de calcul pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100 / 124, in cazul cotei standard, 9 x 100 / 109 ori 5 x 100 / 105, in cazul cotelor reduse, conform art. 134^2 alin. (8) din CF.

TVA neexigibila aferenta facturilor neachitate pentru care beneficiarul livrarilor/prestarilor de bunuri/servicii nu are drept de deducere, se preia in fiecare jurnal pentru cumparari pana cand toata taxa aferenta devine exigibila ca urmare a platii, cu exceptia situatiilor in care s-a implinit termenul de prescriptie si facturile respective nu se mai achita, fiind scoase din evidentele persoanei impozabile.

*

Baza legala: art. 145 alin. 1^1 si 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pct. 45 alin. (8), (9), (10), (11) si pct. 79 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Sursa: DGFP Valcea




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVATVA la incasaretaxa deductibiladeducerea TVAplatitori TVAdrept deducere


Data aparitiei: 23 Mai 2013

Votati articolul "TVA la incasare: Cum e reglementat dreptul de deducere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X