Vom analiza mai jos cazul unei societati care achizitioneaza produse de protocol, TVA nedeductibil. Vom vedea daca se face autofactura la depasirea plafonului de 2% si cum se va proceda cu decontul de TVA, firma fiind cu TVA lunar.
Solutia consultantului:
Incepand cu anul 2013 tratamentul fiscal al bunurilor acordate cadou in cadrul actiunilor de protocol este cel reglementat in Codul fiscal art. 128 alin. (8) lit. f si anume:
- Se analizeaza valoarea individuala a bunurilor acordate cadou in cadrul actiunilor de protocol;
- Se insumeaza depasirile de valoare individuala a fiecarui bun peste plafonul de 100 lei (exclusiv TVA) ;
- Analiza se face lunar;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
- Se emite autofactura pentru suma tuturor depasirilor;
- Se include in decontul lunii in care au fost oferite cadourile;
- Se declara la randul 9 din decont;
Atragem atentia ca plafonul de 2%, valabil la deductibilitatea impozitului pe profit nu se mai aplica la determinarea TVA colectata pentru bunurile si serviciile de protocol. Drept urmare, in ceea ce priveste actiunile de protocol, nu mai exista nici o legatura intre regimul fiscal aplicabil la impozit pe profit si cel aplicabil la TVA.
Baza Legala:
ART. 128 Livrarea de bunuri
(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
f) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin norme.
Norme Metodologice:
(10) in sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal:
a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. in situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 155 alin. (7) din Codul fiscal care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul. Pentru bunurile/serviciile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol in cursul anului 2012 se aplica prevederile legale in vigoare in anul 2012, inclusiv in ceea ce priveste modul de determinare a depasirii plafonului si a perioadei fiscale in care se colecteaza TVA aferente acestei depasiri;
In cazul in care bunurile nu au legatura cu activitatea economica, nu pot fi incadrate ca si cheltuieli de protocol astfel recomandam sa nu deduceti TVA inca de la inregistrarea facturilor in contabilitate.