In ultimele zile ale lunii iunie a fost publicata in Monitorul Oficial o initiativa binevenita a Ministerului de Finante, respectiv a fost adoptat un ghid practic privind tratamentul fiscal la calculul impozitului pe profit pentru unele operatiuni efectuate de banci din punctul de vedere al provizioanelor si filtrelor de prudenta, cand aceste institutii conduc contabilitatea conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara.
Acest ghid este adoptat prin OMFP nr. 814/2013 si se adreseaza acestor institutii bancare propunand un tratament unitar aplicabil la determinarea impozitului pe profit cand institutiile financiare constituie provizioane specifice si filtre de prudenta.
Deductibilitatea provizioanelor la calculul impozitului pe profit este reglementata de art. 22 din Codul fiscal conform caruia provizioanele specifice consituite de banci sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cand acestea sunt constituite conform reglementarilor emise de Banca Nationala a Romaniei.
La ora actuala, provizioanele specifice de risc de credit sunt adoptate prin Regulamentul BNR nr. 3/2009 ce obliga institutiile financiare la constituirea unor provizioane cand se identifica un risc de pierdere al unui credit, risc total sau partial, in functie de solvabilitatea clientului.
Astfel, intre tratamentul contabil al provizionului consituit conform IFRS si valoarea provizionului consituit conform regulamentului BNR pot sa existe diverse forme de calcul si, implicit, valori ce vor diminua profitul prin inregistrarea unor cheltuieli cu aceste provizioane.

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Noutatea ghidului adoptat de autoritati consta in prezentarea unor calcule punctuale cu privire la volumul cheltuielilor cu provizioanele ce sunt deductibile sau nu se deduc la calculul impozitului pe profit, pentru aceste institutii bancare.
Ghidul nu acopera insa numai provizioanele specifice ci si alte situatii cum ar fi exemplificarea foarte punctuala a retratarii fondului comercial provenit dintr-o achizitie de participatii la alte institutii bancare.
In evidenta contabila, acest fond comercial este supus amortizarii insa amortizarea este nedeductibila la calculul impozitului pe profit. Ghidul prezinta punctul si detaliat procedura inregistrarii in contabilitate si implicatia fiscala a amortizarii fondului de comert.
De asemenea, observam in partea finala a ghidului, tratamentul fiscal al reevaluarii unor active imobilizate fie ca urmare a unei cresteri de valoare fie ca urmare a scaderii valorii.
Autoritatile fiscale au prezentat cateva exemple de implicatii ale diferentelor din reevaluare asupra impozitului pe profit. Retinem faptul ca acest ghid porneste de la reevaluarea activelor conform IFRS.
Adrian BENTA,
Consultant fiscal