O persoana fizica care beneficiaza de pensie speciala isi infiinteaza un PFA care va desfasura activitate de notariat public. Vom stabili astfel daca persoana in cauza achita contributie de asigurare sociala (CAS) si contributie de asigurare sociala de sanatate (CASS).
Solutia consultantului:
In temeiul art. 296 indice 21 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, modul de stabilire, declarare si plata a contributiilor sociale de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate intrand sub incidenta Codului fiscal.
Exceptii de la plata contributiei de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a desfasurarii unei profesii libere sunt prevazute, potrivit art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal
pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.
In raport cu obligatiile privind contributia de asigurari sociale de sanatate Capitolul II al Titlului IX indice 2 din Codul fiscal nu cuprinde exceptii pentru persoanele care desfasoara profesii libere, art. 296 indice 23 alin. (3) prevazand pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a) - d), g) si h) din Codul fiscal, art. 52 alin. (1) lit. b) - d) din Codul fiscal si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal, calculul si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Asadar, daca urmare realizarii de venituri din pensii, persoana fizica va fi exceptata de la pltata contributiei de asigurari sociale pentru venituri din profesii libere realizate, cumularea de venituri din pensii cu venituri din profesii libere nu conduce la exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din profesii libere este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportata la cele 12 luni ale anului.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevazute la art. 82, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat, dupa caz. Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin depunerea declaratiei de venit estimat prevazute la art. 81 (formularul 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit) sau a declaratiei privind venitul realizat prevazute la art. 83 (formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania), dupa caz.
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere, se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
In cazul impunerii in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul. Astfel, potrivit 296 indice 25 alin. (4) din Codul fiscal
, stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala emisa in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabil, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.