email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile case de marcat 2018: informatii IMPORTANTE de la ANAF

Noile case de marcat 2018: informatii IMPORTANTE de la ANAF
case de marcat 2018case de marcat electroniceanaf

UPDATE Hotararea Guvernului de a extinde Legea prevenirii, astfel incat sa includa pe lista neregulilor si nerespectarea termenului de dotare a companiilor cu case de marcat cu jurnal electronic, a fost publicata luni seara, 10 septembrie, in Monitorul Oficial. Astfel, operatorii economici nu numai ca nu vor fi amendati direct, ci vor primi o schema remediere cu un nou termen de conformare.
 

*******

MFP a prelungit termenul pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic, se anunta pe site-ul institutiei. Contribuabilii mari si mijlocii, potrivit dispozitiilor legale, au obligatia de a utiliza noile case de marcat incepand cu 1 septembrie 2018, iar operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici incepand cu 1 noiembrie 2018.

 

*******

Casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la data de 1 iunie 2018 pentru firmele mari si cele mijlocii.  Iar de la 1 august 2018, obligatia se va aplica si pentru contribuabilii mici.

Potrivit site-ului business-review.eu, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional al Parlamentului, a probat miercuri, 18 aprilie, noile prevederi.

Aceste termene au fost decise de Guvern de anul trecut, dar Parlamentul a decis sa nu faca nicio schimbare la acea data.

Potrivit sursei citate mai sus, Romania este singura tara din Europa care inca mai foloseste case de marcat cu role de hartie.


 

*********

 

Pe site-ul ANAF a fost publicat un Proiect de ordin al presedintelui ANAF privind descrierea profilurilor prevazute la art. 22 pct. J lit. a) din normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, structura XML a mesajelor de activare a acestora. De asemenea, se ia in considerare structura XML a fisierelor prevazute la art. 22 pct. J lit. b) din normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si categoriile de URL-uri utilizate in schimbul de informatii cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale.
 

Puteti consulta ordinul in ceea ce priveste noile case de marcat 2018 aici. >>
 

ANEXA 1 Case de marcat 2018

Profilurile prevazute la art. 22 pct. J lit. a) dinnormele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Profilul 0 reprezinta profilul in care aparatul de marcat electronic fiscal nu are obligatia conectarii la sistemul informatic. Acest profil este presetat de catre producator sau  activat prin importul unui fisier XML semnat folosind certificatul digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Profilul 1 reprezinta profilul in care aparatul de marcat electronic fiscal are obligatia de conectare si transmitere date catre sistemul informatic. Acest profil este activat prin importul unui fisier XML semnat folosind certificatul digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 

ANEXA 2 Case de marcat 2018


Structura XML a fisierelor prevazute la art. 22 pct. J lit. b) din normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si structura XML a mesajelor de activare a profilurilor.

Sectiunea I

1. Structura XML a datelor prevazute la art. 3 alin (2) lit. a) din Anexa nr. 11 la normele metodologice se regaseste la Sectiunea II.1.

2. Structura XML a datelor prevazute la art. 3 alin (2) lit. b) din Anexa nr. 11 la normele metodologice se regaseste la Sectiunea II.2.

3. Structura XML a datelor prevazute la art. 3 alin (1) lit. a) din Anexa nr. 11 la normele metodologice se regaseste la Sectiunea II.3.

4. Structura XML a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. c) din Anexa nr. 11 la normele metodologice se regaseste la Sectiunea II.45. Structura XML a datelor prevazute la art. 3 alin (1) lit. b) din Anexa nr. 11 la normele metodologice pentru:
a. aparate de marcat electronice fiscale utilizate in activitatea de schimb valutar, se regaseste la Sectiunea II.5;
b. aparate de marcat electronice fiscale utilizate in activitatea de taximetrie se regaseste la Sectiunea II.6;
c. aparate de marcat electronice fiscale, altele decat cele de la lit a) si b), se regaseste la Sectiunea II.7.

6. Structura XML a informatiilor referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal, incetarea functionarii acestuia in urma unor evenimente de tipul lipsa curent electric sau intrerupere conexiune la internet, precum si cu privire la repunerea in functiune/reconectarea aparatului se regaseste la Sectiunea II.8.

7. Structura XML a datelor prevazute la art. 3 alin (1) lit. d) din Anexa nr. 11 la normele metodologice se regaseste la Sectiunea II.9.

8. Structura XML a mesajului de activare a profilurilor conform art. 3 alin. (3) din Anexa nr. 11 la normele metodologice se regaseste la Sectiunea II.10 .

9. Structura XML a mesajului de trecere din profilul 1 in profilul 0 se regaseste la Sectiunea II.11.

10. Structura XML a mesajului registru ce contine numerele de ordine ale rapoartelor de inchidere zilnica emise in perioada de raportare se regaseste la Sectiunea II.12.

11. Transmiterea fisierelor XML se face conform celor prevazute in Sectiunea II.13.

12. Nomenclatoarele folosite in cadrul fisierelor XML se regasesc in Sectiunea II. 14


Consultati ANEXA 2 in intregime aici. >>
 

ANEXA 3 Case de marcat 2018

Categoriile de URL- uri utilizate in schimbul de informatii cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumit in continuare sistem informatic.

In schimbul de informatii cu sistemul informatic, aparatele de marcat electronice fiscale utilizeaza urmatoarele categorii de URL-uri:

1. Adresa serverului la care se transmit datele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) , b), c) si d), dupa caz, din Anexa nr. 11 la normele metodologice. Aceasta categorie de URL este codificata cu valoarea 1.

2. Adresa serverului la care se transmit datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a) si cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), c) si d), dupa caz, din Anexa nr. 11 la normelemetodologice. Aceasta categorie de URL este codificata cu valoarea 2.

3. Adresa serverului la care se transmit datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. b) si cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), c) si d), dupa caz, din Anexa nr. 11 la normele metodologice. Aceasta categorie de URL este codificata cu valoarea 3.
4. Adresa serverului la care se transmit datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. c) si cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), c) si d), dupa caz, din Anexa nr. 11 la normele metodologice. Aceasta categorie de URL este codificata cu valoarea 4.

5. Adresa serverului la care se efectueaza operatiunea de reinnoire a certificatului digital al aparatului de marcat electronic fiscal ca urmare a cererii sistemului informatic. Aceasta categorie de URL este codificata cu valoarea 5.
 

Consultati Referatul de aprobare privind noile case de marcat 2018 aici. >>


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2023

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
case de marcat 2018case de marcat electroniceanaf


Data aparitiei: 21 Mai 2018

Votati articolul "Noile case de marcat 2018: informatii IMPORTANTE de la ANAF":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 48 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X