Veniturile din arendarea bunurilor agricole obtinute de persoane fizice constituie venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Venit net = venit brut - 40% x venit brut
Impozit = 16% x venit net
Persoanele fizice care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri.
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre arendator pentru veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole, se calculeaza - prin aplicarea cotei de 5,5 % asupra bazei de calcul , se retine de catre arendas si se plateste de acesta pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
In ceea ce priveste baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, conform art. 173 alin. (2) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in anul 2017 este de 3.131 lei.
Ca urmare, baza maxima de calcul este plafonata lunar la 5 salarii medii brute - respectiv 15.655 lei.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pentru veniturile din arendarea bunurilor agricole realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, contributia anuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice se stabileste de organul fiscal competent conform art. 179 din Codul fiscal.
Contributia anuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste, de organul fiscal competent, in anul urmator celui de realizare a veniturilor, prin decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Contributia anuala se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor.
Baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni. In cazul persoanelor fizice care realizeaza atat venituri din arendare cat si venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate utilizata la incadrarea in plafonul minim prevazut se determina ca suma a tuturor bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
In cazul in care baza anuala de calcul este sub nivelul plafonului minim - douasprezece salarii de baza minime brute pe tara - organul fiscal stabileste, prin decizia de impunere anuala, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata la nivelul contributiei anuale aferenta plafonului anual minim.
In cazul in care baza anuala de calcul este mai mare decat plafonul maxim - valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni- organul fiscal stabileste, prin decizia de impunere anuala, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata la nivelul contributiei anuale aferenta plafonului anual maxim.
Sumele de plata stabilite prin decizia de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, iar cele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Prin exceptie, baza anuala de calcul nu se incadreaza in acest plafon minim - pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza veniturile din arendare se incadreaza in categoria persoanelor care au calitatea de pensionari sau in categoria celor prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a), b), d) -g) din Codul fiscal, respectiv:
a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti.
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.
d) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistratilor care au fost inlaturati din justitie pentru considerente politice in perioada anilor 1945-1989, cu modificarile ulterioare, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru drepturile banesti acordate de aceste legi;
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara.