email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Construire anexa la un imobil. Care vor fi inregistrarile contabile si impozitul datorat?

Taxe si Impoziteconstruire anexaimpozit datoratimpozit pe cladiriinregistrari contabile

Codul fiscal reglementeaza normele aferente unei situatii in care un imobil achizitionat initial suporta modificari, fie de imbunatatire, fie de extindere, oricare dintre aceste operatiuni aducand noi costuri care vor trebui inregistrate in contabilitate.

Astfel, o societate care are ca activitate constructiile civile si amenajarile interioare, construieste in anul 2011-2012 un imobil, in scopul vanzarii apartamentelor catre persoane fizice. Ulterior construieste si o anexa-ghena de gunoi, care urmeaza sa fie inregistrata in contabilitate.

Vom stabili daca aceasta este o constructie speciale pentru care nu se datoreaza impozit, precum si care este monografia contabila in acest caz si cum se va inregistra in contabilitate, avand in vedere ca toate cheltuielile s-au facut in 2011 si inregistrarea constructiei se efectueaza in 2013.

De asemenea, trebuie mentionat ca initial nu a existat o autorizatie pentru aceasta anexa, in prezent s-a obtinut, iar primaria solicita Nota contabila in vederea semnarii Procesului-verbal de receptie.

Potrivit art. 249 alin. 5 din Codul fiscal cladirea este orice constructie situata deasupra solului si/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinta sa, si care are una sau mai multe incaperi ce pot servi la adapostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalatii, echipamente si altele asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt construite. Incaperea reprezinta spatiul din interiorul unei cladiri. Prin urmare, anexa-ghena de gunoi nu poate fi considerata o constructie speciala scutita de impozit pe cladiri, cata vreme are pereti si acoperis (nu conteaza destinatia) si nu figureaza in lista cladirilor scutite enumerate la art. 250 din Codul fiscal.
 
Cheltuielile efectuate pentru realizarea constructiei trebuiau inregistrate in contabilitate,
pe masura realizarii lor, prin formulele contabile 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" = 404 "Furnizori de imobilizari" (pentru facturile de la furnizori) sau 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" = 722 "Venituri din productia de imobilizari corporale" (pentru partea realizata in regie proprie). La receptia anexei pe baza de proces-verbal in anul 2013 formula contabila este 212 "Constructii" = 231 "Imobilizari corporale in curs de executie". Obtinerea ulterioara a autorizatiei de construire nu are implicatii contabile, ci doar in privinta respectarii legislatiei referitoare la autorizarea constructiilor.
 
In situatia in care anexa este destinata vanzarii sub forma de cota-parte din spatiile comune ale imobilului, atunci inregistrarile contabile trebuie sa urmeze acelasi regim cu restul constructiei. Astfel, la momentul efectuarii cheltuielilor acestea se contabilizau prin intermediul unui cont de stocuri in curs de executie (spre exemplu, contul 331 " Produse in curs de executie"). La momentul receptiei anexa se va inregistra in acelasi cont de stocuri ca restul ansamblului imobiliar, respectiv in contul 345 "Produse finite" sau 371 "Marfuri".

Sursa studiului de caz: PortalContabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteconstruire anexaimpozit datoratimpozit pe cladiriinregistrari contabile


Data aparitiei: 09 Septembrie 2013

Votati articolul "Construire anexa la un imobil. Care vor fi inregistrarile contabile si impozitul datorat?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X