email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de judecata si executare silita. Deductibilitate

inregistrari contabileOUG 125/2011OMFP 3055/2009contributii sociale

 


Intrebare:

In urma concedierii, persoana in cauza da in judecata societatea si castiga o despagubire egala cu salariile brute, impreuna cu  cheltuieli de judecata si de executare. In cazul unui salariu brut lunar de 1.000 lei, timp de trei luni, cheltuielile cu plata avocatului (1.500 lei) si cheltuielile de judecata, totalul datorat de societate catre angajata este de 6.500 lei.

1. Cum se evidentiaza in contabilitate aceste cheltuieli?
2. Sunt deductibile?
3. Societatea are obligatia declararii acestor drepturi salariale in Declaratia 112?
4. Societatea are obligatia platii taxelor si impozitelor asupra salariului brut?



Raspuns:

Conform  art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Cheltuielile de judecata si de executare pe care societatea le datoreaza angajatei, stabilite conform hotararii judecatoresti, consideram ca sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil al societatii intrucat acestea nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
 
Conform art. 21 alin. (4) lit. l) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Per a contrario, cheltuielile incluse in veniturile salariale si impozitate conform art. 57 din Codul fiscal sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. Potrivit art. 21 alin. (4) lit. j) nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile cu contributiile platite peste limitele stabilite sau care nu sunt reglementate prin acte normative. De aceea apreciem ca, cheltuielile cu drepturile salariale datorate salariatei in baza hotararii judecatoresti, impozitate conform art 57 alin. (2) indice 1 din Codul fiscal precum si cheltuielile cu contributiile sociale obligatorii aferente sunt deductibile le determinarea profitului impozabil.
 
Cu privire la inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor de judecata si de executare achitate angajatei consideram corecte urmatoarele inregistrari contabile:
658 = 462
      "Alte cheltuieli de exploatare"       "Creditori diversi"
 
462 = 5121
            "Creditori diversi" "Conturi la banci in lei"
 
Din punct de vedere contabil, corectarea erorilor se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
   a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
   b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
 
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
 
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
 
Pragul de semnificatie trebuie stabilit prin politica contabila. Pentru  a determina caracterul semnificativ sau nesemnificativ al unei erori se pot avea in vedere un procent din cifra de afaceri, profit, activ net, active totale etc. In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
 
Ca atare, in situatia in care drepturile salariale sunt aferente unor exercitii financiare precedente acestea se vor inregistra in contabilitate fie cu ajutorul contului 117 - "Rezultatul reportat" daca sumele sunt semnificative potrivit politicii contabile a societatii, fie in conturile de cheltuieli, daca sumele sunt nesemnificative, notele contabile fiind cele aferente decontarilor cu personalul.

Potrivit dispozitiilor art. 57 alin (2) indice 1 din Codul fiscal , in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
 
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului fiscal stabilesc la pct.111 ca pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri decat functia de baza pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
 
Aceasta regula se aplica si in cazul veniturilor sub forma  salariilor sau diferentelor de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile.In consecinta, impozitul pe salarii va fi evidentiat in luna platii sumei, conform hotararii judecatoresti, iar procentul de impozit va fi cel stabilit la data platii.
 
Impozitul pe salarii se va declara in Formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile stabilite pentru perioade anterioare, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, OUG 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal a completat articolul 296 indice 18, cu un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
 
In cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, contributiile sociale datorate potrivit legii se calculeaza si se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
 
Astfel, incepand cu data de 01 ianuarie 2012 contributiile sociale datorate pentru sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, se calculeaza si se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume spre deosebire de reglementarea anterioara cand se depuneau declaratii rectificative. Prin urmare, consideram ca, contributiile sociale se vor declara in Formularul 112 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
 
La acest moment nu au fost publicate in Monitorul Oficial Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal  in conformitate cu modificarile si completarile aduse de OUG 125/2011. Publicarea normelor metodologice ar trebui sa clarifice si modalitatea de aplicare a prevederilor alin. 5 indice 1 al  art. 296 indice 18.
 
Desi legea nu prevede in mod expres, asa cum o face in cazul impozitului pe venit, apreciez ca, legislatia aplicabila contributiilor sociale datorate pentru sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, este legislatia in vigoare la data efectuarii calculului si a retinerii.
 
Conform art. 296 indice 2 lit. k) din Codul fiscal , in baza de calcul al contributiilor sociale intra si sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, precum si actualizarea acestora cu indicele de inflatie. Astfel, pentru aceste sume se datoreaza contributiile sociale aferente veniturilor salariale.

Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileOUG 125/2011OMFP 3055/2009contributii sociale


Data aparitiei: 12 Ianuarie 2012

Votati articolul "Cheltuieli de judecata si executare silita. Deductibilitate":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X