email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilant (Raportarea contabila) la 30.06.2015. Termen 17 august 2015. Sunt 5 modificari fata de sistemul de raportare din 2014!

raportare contabilabilant contabiltermen depunere bilantraportari contabile 30 iunie

A fost publicat proiectul de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile. Mai jos va prezentam si noutatile pe care le aduce proiectul, prin comparatie cu sistemul de raportare contabila din 2014.

UPdate iulie 2016Termenul de depunere al bilantului este 16 august 2016

Atentie! Se elimina stampila pentru una dintre proceduri! Mai jos gasiti detalii.

Precizam, mai intai, ca potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute de lege au obligatia sa intocmeasca raportari contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor Publice.

Sunt exceptati de la intocmirea raportarilor contabile operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei. Incepand cu 1 ianuarie 2015 operatorii economici aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 care transpun prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.


A fost publicat PROGRAMUL DE BILANT LA 30 IUNIE 2015. Click aici pentru a descarca PDF-ul inteligent!

Fata de raportarea contabila la 30 iunie 2014 prezentul proiect de ordin cuprinde 5 elemente de noutate:

 
1. − Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 prevad trei categorii de entitati, respectiv: microentitati, entitati mici, precum si entitati mijlocii si mari, incadrate astfel in functie de indicatorii: cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati;
Prin proiectul de ordin sunt stabilite cerinte specifice de raportare contabila pentru fiecare categorie de operatori economici.

 

2. − S-a eliminat obligativitatea stampilarii formularelor de raportare contabila;
 

3. − S-au elaborat de catre Directia Generala de Tehnologia Informatiei programe informatice de asistenta a contribuabililor care cuprind noile formulare prevazute de proiectul de ordin pentru a facilita intocmirea si transmiterea raportarilor contabile catre Ministerul Finantelor Publice;

 

4. − S-a stabilit nivelul, in moneda nationala (leu) al indicatorilor cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati, intrucat Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului prevede nivelul in moneda euro al acestor indicatori in functie de cursul euro de la data de 19 iulie 2013, stabilindu-se sume rotunde prin majorarea sau scaderea cu maxim 5%;
 

5. − Proiectul de ordin cuprinde si prevederi referitoare la modificarea si completarea functiunii unor conturi contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014.


Sunt obligate sa intocmeasca raportari contabile la 30 iunie 2015 si societatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

Informatiile din raportarile contabile sunt utilizate pentru necesitatea de informatii ale institutiilor statului, respectiv Institutul National de Statistica, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice.

Redam mai jos proiectul de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile - publicat in data de 02.07.2015.


MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici
si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile in baza art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) si ale art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite prezentul ordin:

Art. 1. – Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. – (1) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

(2) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

(3) Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

(4) Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2015, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.

Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite in intelesul acestuia entitati.

Art. 3. – (1) in scopul stabilirii sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.

(2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 4. – In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2015.
Art. 5. – (1) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul prevazut la art. 2 pe baza indicatorilor determinati conform
raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2014.

(2) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. in acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.

Art. 6. – (1) Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Operatorii economici prevazuti de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 41/2014 privind reglementarea procedurii de raportare a unor indicatori economico-financiari de catre operatorii economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale, precum si a procedurii de transmitere a datelor in vederea intocmirii Raportului anual conform art. 58 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, republicat, vor asigura si respectarea prevederilor acestui ordin.

Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice este 17 august 2015

 

AICI puteti consulta integral proiectul de ordin in format PDF.

 

Tot ce trebuie sa stiti despre Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici

Cumulam mai jos toate informatiile utile cu privire la sistemul de raportare contabila. In Monitorul Oficial nr.509 din 09.07.2015 a fost publicat Ordinul nr. 773/2015 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea unor reglementari contabile

Obligatia intocmirii si depunerii raportarilor contabile:

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 se aplica:

-  persoanelor carora  le  sunt incidente  Reglementarile   contabile  privind  situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

-   societatilor   carora   le   sunt   incidente   Reglementarile   contabile   conforme   cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate   prin   Ordinul   viceprim-ministrului,   ministrul   finantelor   publice,   nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

- operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic. Pentru   asigurarea   informatiilor  destinate   sistemului   institutional  al   statului, prevederile ordinului se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar   ales,   in   conditiile   legii.   Subunitatile   deschise   in   Romania   de   societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in plafonul cifrei de afaceri pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2014.

Depunerea raportarilor:

Entitatile   depun   raportarile   contabile   la   unitatile   teritoriale   ale   Ministerului Finantelor  Publice,   in   format   hartie   si   in   format   electronic  sau   numai   in   forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier xml.

Entitatile depun raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului   Finantelor   Publice   sau   la   oficiile   postale,   prin   scrisori   cu   valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul  programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate, potrivit legii.

Formatul   electronic   al   raportarilor   contabile   la   30   iunie   2015,   continand formularistica   necesara   si   programul   de   verificare   cu   documentatia   de   utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe portalul Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.

Structura raportarilor contabile la 30 iunie 2015:

Operatorii economici intocmesc si depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2015 care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit si pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).

Nu au obligatia depunerii raportarilor contabile:

- entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2015,
- entitatile care in tot semestrul I al anului 2015 s-au aflat in inactivitate temporara,
- entitatile infiintate in cursul anului 2015,
- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii,
- operatorii economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de
afaceri mai mica de 220.000 lei.

Termenul pentru depunerea raportarilor contabile:

Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 17 august 2015.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportare contabilabilant contabiltermen depunere bilantraportari contabile 30 iunie


Data aparitiei: 02 Iulie 2015
Ultima actualizare: 30 Iulie 2015

Votati articolul "Bilant (Raportarea contabila) la 30.06.2015. Termen 17 august 2015. Sunt 5 modificari fata de sistemul de raportare din 2014!":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 58 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X