email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de leasing financiar. Cum deducem si care va fi monografia contabila?

contract leasing financiarautoturisminregistrari contabilemonografiatvaavansamortizare

In analiza urmatoare, subiectul nostru e o societate care a achizitionat in leasing un autoturism in valoare de 60.000 euro (valoare fara TVA). Acest autoturism va fi folosit de catre administratorul societatii (care are si calitatea de salariat) in scopul desfasurarii activitatii economice, cat si in scop personal. Initial se va plati un avans de 50% catre firma de leasing.

Care este monografia contabila de inregistrare a avansului, a receptiei autoturismului, a facturilor de leasing, a amortizarii lunare (deductibile si nedeductibile), a TVA (deductibila si nedeductibila) etc.?

Amortizarea deductibila lunar este de 1.500 lei sau 1.500 lei x 50%, si anume, 750 lei? Cheltuielile generate de achizitia in leasing (dobanda, taxa de administrate, taxa logistica, cheltuieli cu asigurarea RCA si CASCO) sunt deductibile integral sau doar 50%? TVA este deductibila integral sau doar 50%?

Contractul de leasing financiar este orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
c) utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;
d) perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
e) valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.
 
Din punct de vedere al TVA, in cazul mijloacelor de transport potrivit prevederilor art. 145^1, alin (1) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute la art. 145 si la art. 146-147^1 din Codul fiscal.

In conditiile in care un autoturism, de exemplu, este achizitionat in baza unui contract de leasing financiar  si  este utilizat exclusiv in scopul activitatilor economice sau in cadrul activitatilor excpetate de la art 145^1 din Codul fiscal, atunci TVA aferenta va fi considerata integral deductibila, insa  in acest caz, societatea  va trebui sa demonstreze utilizarea auto in scopuri exclusiv economice sau in cadrul activitatilor exceptate prin obiect de activitate, decizii ale administratorului din care sa rezulte activitatea /activitatile deservite precum si obligatoriu intocmirea de foi de parcurs care sa contina urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 
Din punctul de vedere al impozitului pe profit in temeiul art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal
si pct. 49^2 din Normele metodologice de aplicare, in cazul cheltuielilor aferente unui autoturism achizitionat in sistem de leasing financiar, neutilizat exclusiv in scopul activitatii economice sunt deductibile la utilizator:

-    50% din cheltuielile cu combustibilii si reparatiile;
-    50% din cheltuielile facturate de societatea de leasing: dobanzi, comisioane, diferente de curs valutar, impozitul auto, asigurarea RCA etc.;
-    50% din orice alte cheltuieli care sunt atribuibile autoturismului (asigurare CASCO, inspectii tehnice periodice, rovinieta etc.);
-    50%  din partea nedeductibila de TVA.

De asemenea, este limitata deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea pentru mijloacele de transport, la  suma de 1.500 lei conform  prevederilor art. 24 alin 11 ^1  din Codul fiscal
potrivit caruia "prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 si 34, pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (11) lit. f) ".
 
Astfel, daca amortizarea lunara depaseste 1.500 lei, numai 1.500 lei este deductibila la calcului impozitului pe profit, iar valoarea  ce depaseste 1.500 lei, este nedeductibila.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente TVA, respectiv aceasta se aplica si asupra TVA pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al TVA.
Exemplu, monografie contabila achizitie autoturism in leasing financiar,
in situatia limitarii a cheltuielilor si a TVA in cota de 50%:

Puteti inregistra factura de avans, astfel:
 
% 404 " Furnizori de imobilizari"
409 " Furnizori debitori"
4426 " TVA deductibila"
 
si comisionul de leasing:
% =  401 " Furnizori"
622 " Cheltuieli cu comisoanele si onorariile"
4426 "TVA deductibila"
 
Este foarte importanta data semnarii contractului de leasing si daca sunteti in posesia scadentarului precum si a celorlalte informatii privind bunul respectiv. Trebuie sa verificati daca conform clauzelor contractule avansul se storneaza sau reprezinta prima rata de leasing.
 
In cazul in care reprezinta prima rata de leasing, in cazul unui contract de leasing financiar,  inregistrarile contabile vor fi:

Inregistrarea in contabilitate a contractului de leasing si a ratelor aferente se efectueaza astfel:
2133 = 167  valoare din contract  x curs valutar la data contractului (daca este exprimat in valuta)

- evidentierea dobanzii aferente contractului de leasing, in cont extrabilantier
Debit cont 8051 Dobanzi de platit

%                                         = 404 "Furnizori de imobilizari"    1.438 lei
167"Alte imprumuturi si datorii asimilate"                                              1000 lei
4426 .1 "TVA deductibila" 50% (aferent ratei de leasing)                         120 lei
4426.2  "TVA  nedeductibila" 50% (aferent ratei de leasing)"                   120 lei
666.1  "Cheltuieli privind dobanzile" -deductibil 50%                               50 lei
666.2  "Cheltuieli privind dobanzile" -nedeductibil 50%                            50 lei
4426.1"TVA deductibila " 50% (aferenta dobanda)                                  12 lei
4426.2 "TVA  nedeductibila" 50% (aferent dobanda)                               12 lei
 668. 1 "Cheltuieli diferenta de curs- deductibila 50%                              30 lei
 668. 2 "Cheltuieli diferenta de curs- nedeductibila 50%                           30 lei
4426.1"TVA deductibila" 50%( aferenta diferenta de curs)                        7 lei
4426. 2"TVA  nedeductibila" 50% (aferenta diferenta de curs)                  7 lei

Inregistrare TVA nedeductibila aferent ratei de leasing:
  %                               =                                                              4426.2       120 lei
635.1 analitic deductibila                                                                                 60  lei
635.2 analitic nedeductibila                                                                              60 lei

Inregistrare TVA nedeductibila aferent dobanda:
                                                                                          %   4426.2        12 lei
666.1  "Cheltuieli privind dobanzile" -deductibila 50%                                      6  lei
666.2  "Cheltuieli privind dobanzile" -nedeductibila 50%                                   6 lei

Inregistrare TVA nedeductibila aferenta diferenta de curs:
%                                             =              4426.2                                                             7   lei
668. 1 "Chelt. dif de curs- deduct 50%                                                        3.5 lei
668. 2 "Chelt. dif. de curs- nededuct. 50%                                                   3.5 lei

Inregistrare in Creditul  contului  8051 "Dobanzi de platit" cu dobanda platita.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract leasing financiarautoturisminregistrari contabilemonografiatvaavansamortizare


Data aparitiei: 03 Decembrie 2015

Votati articolul "Contract de leasing financiar. Cum deducem si care va fi monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X