email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inchiriere instalatie cu optiune de cumparare la sfarsitul contractului. Inregistrari contabile

ProceduriInregistrari si Politici Contabileleasing financiarOMFP 3055/2009inchirieremijloc fix
In randurile urmatoare vom analiza cazul unei societati comerciale care incheie un contract de inchiriere cu clauza de cumparare, prin care este de acord sa inchirieze si sa cumpere o instalatie la un pret stabilit.

Valoarea totala a contractului este impartita in 48 rate lunare, urmand ca cea de-a 49-a rata sa fie rata de cumparare a instalatiei.

Incepand cu data contractului, societatea a primit facturi lunare de chirie. La sfarsitul contractului a fost facturata rata 49. Vom stabili care este valoarea mijlocului fix si care sunt inregistrarile contabile.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 11 din Codul fiscal la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei, ca o expresie a principiului prevalentei economicului asupra juridicului.

Acelasi principiu este recunoscut pe deplin si in domeniul contabil, nu numai in cel fiscal. Astfel, conform pct. 46 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate cu OMFP 3055/2009 prezentarea valorilor din cadrul elementelor din bilant si contul de profit si pierdere se face tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al operatiunii raportate, si nu numai de forma juridica a acestora. In conditii obisnuite, forma juridica a unui document trebuie sa fie in concordanta cu realitatea economica.

In cazuri rare, atunci cand exista diferente intre fondul sau natura economica a unei operatiuni sau tranzactii si forma sa juridica, entitatea va inregistra in contabilitate aceste operatiuni, cu respectarea fondului economic al acestora. Din acest motiv entitatile au obligatia ca la contabilizarea operatiunilor economico-financiare sa tina seama de toate informatiile disponibile, astfel incat sa fie extrem de rare situatiile in care natura operatiunii, determinata pe baza principiului prevalentei economicului asupra juridicului, sa difere de cea care ar fi stabilita in lipsa aplicarii acestui principiu.

Aplicand principiul anterior enuntat, in limita celor prezentate cu privire la respectivul contract de inchiriere, reiese ca operatiunea de inchiriere reprezinta, in fapt, o operatiune de leasing financiar, in conditiile in care cea de-a 49-a rata (probabil, egala cu celelalte) reprezinta valoarea de cumparare a instalatiei inchiriate (in fapt, valoarea reziduala la care se face transferul dreptului de proprietate asupra instalatiei la sfarsitul perioadei contractuale). In consecinta, valoarea mijlocului fix se determina si notele contabile sunt specifice contabilizarii operatiunilor de leasing financiar la utilizator tinand cont de principiul prevalentei economicului asupra juridicului stipulat la pct. 46 din Reglementari.

De mentionat este faptul ca riscul cel mai mare este din punct de vedere fiscal, in sensul ca organele fiscale pot reincadra tranzactia de inchiriere intr-o tranzactie de leasing financiar, cu toate consecintele ce deriva din deductibilitatea ratelor de chirie lunara in raport de deductibilitatea amortizarii fiscale lunare pentru mijlocul fix achizitionat in leasing financiar.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabileleasing financiarOMFP 3055/2009inchirieremijloc fix


Data aparitiei: 15 Aprilie 2013

Votati articolul "Inchiriere instalatie cu optiune de cumparare la sfarsitul contractului. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X