In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate SRL, actionara la o entitate si care a obtinut profit in anul 201, iar AGA a hotarat distribuirea acestuia. Societatii ii revine suma de 1.000 lei. Societatea are drept asociati doua persoane fizice romane (50% - 50%). Vom vedea daca in anul 2017 cele doua persoane fizice pot sa isi retraga dividendele sau daca trebuie sa se astepte inchiderea anului 2017. De asemenea, vom vedea daca se plateste impozit pe aceste dividende obtinute.
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Sumele obtinute de societate cu titlu de dividende sunt venituri financiare. Conform punctului 448 alin. (1) lit. c) din OMFP 1802/2014, veniturile din dividende se recunosc atunci cand este stabilit dreptul actionarului de a le incasa, deci la momentul primirii deciziei AGA de repartizare a dividendelor.
Cu ajutorul contului 761 "Venituri din imobilizari financiare" se tine evidenta veniturilor din dividende aferente imobilizarilor financiare. In creditul contului 761 "Venituri din imobilizari financiare" se inregistreaza dividendele de incasat/incasate, aferente titlurilor imobilizate (451, 453, 461, 512).
Societatea dumneavoastra va inregistra dividendele in baza hotararii AGA de la SA:
451/453/461 = 761
Daca societatea primitoare este platitoare de impozit pe profit, dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile la calculul rezultatului fiscal, conform art. 23 lit. a) din Codul fiscal.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In situatia in care societatea primitoare a dividendelor este microintreprindere, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderii este stabilita la art. 53 alin. (1) si (2) din Codul fiscal. Venitul din dividende se include in baza de impozitare, deci, pentru dividendele primite, se va plati impozit pe veniturile microintreprinderilor 1% pentru societatea care are cel putin un salariat angajat cu contract individual de munca, cu norma intreaga (8 ore/zi) pe o durata nedeterminata, sau 3% pentru microintreprinderea fara salariati.
Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Rezervele obligatorii, de exemplu rezerva legala sau rezerva constituita din profitul reinvestit sunt repartizate la 31.12 a anului inchis, indiferent de dorinta asociatilor. Deci dividendele se pot distribui numai dupa constituirea rezervelor obligatorii.
Pierderea reportata se acopera potrivit reglementarilor contabile. De asemenea, nu se pot distribui dividende din profituri fictive. Prin urmare, in conditiile existentei unei pierderi reportate, se pot repartiza dividende numai dupa acoperirea acelei pierderi.
In concluzie, veniturile din dividende apartin SRL-ului (sunt venituri financiare), nu asociatilor acesteia. Numai dupa inchiderea anului 2017 puteti repartiza profitul realizat de SRL.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil