email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale

instructiunea fondului de garantaredepunerea situatiilor financiareraportari contabileexercitiul financiar

Redam prin cele ce urmeaza cateva aspecte de actualitate privind Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor (M. Of. nr. 386 din 20 mai 2016).

√ stabileste modul de intocmire a situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor, cu respectarea prevederilor Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, si de depunere a acestora la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice.

√ Fondul de garantare a asiguratilor intocmeste si depune raportarea anuala care cuprinde urmatoarele formulare:

– bilant, respectiv situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii;

– cont de profit si pierdere, respectiv situatia veniturilor si cheltuielilor;

– date informative;

– situatia activelor imobilizate;

– situatia amortizarii activelor imobilizate;

– situatia ajustarilor pentru depreciere;

– situatia modificarilor capitalului propriu;

– situatia fluxurilor de trezorerie;

– note explicative la situatiile financiare, mentioneaza

CECCAR Bihor.

Instructiunea nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor
In vigoare de la 20.05.2016

Potrivit deliberarilor Consiliului Fondului de garantare a asiguratilor din sedinta din data de 10 mai 2016,

in conformitate cu prevederile art. 24 lit. a) pct. (vii) si art. 30 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor,

in baza prevederilor art. 4 si 7 din Reglementarile contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016,
Fondul de garantare a asiguratilor emite urmatoarea instructiune:

Art. 1.

Prezenta instructiune stabileste modul de intocmire a situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor, denumit in continuare Fond, cu respectarea prevederilor Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, si de depunere a acestora la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice.

Art. 2.

(1) Fondul mentionat la art. 1 depune situatiile financiare anuale, denumite in continuare raportare anuala, la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si format electronic sau numai in format electronic, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

(2) Formatul electronic al raportarii anuale la data de 31 decembrie, generat prin programul de asistenta, consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier xml care contine datele de identificare a Fondului, precum si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip contine raportarea anuala si documentele cerute de lege, asa cum acestea sunt intocmite de Fond, scanate alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.

(3) Formatul electronic prevazut la alin. (2) contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta si este obtinut prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice pentru intocmirea raportarilor anuale.

(4) Programul de asistenta este pus la dispozitia Fondului in mod gratuit de unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.

(5) Raportarea anuala poate fi depusa la registratura unitatii teritoriale a Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre operatorii economici si alti contribuabili.

Art. 3.

(1) Fondul intocmeste si depune raportarea anuala care cuprinde urmatoarele formulare:

a) bilant, respectiv situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10) - conform anexei nr. 1;

b) cont de profit si pierdere, respectiv situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20) - conform anexei nr. 2;

c) date informative (cod 30) - conform anexei nr. 3;

d) situatia activelor imobilizate (cod 40) - conform anexei nr. 4;

e) situatia amortizarii activelor imobilizate (cod 40) - conform anexei nr. 5;

f) situatia ajustarilor pentru depreciere (cod 40) - conform anexei nr. 6;

g) situatia modificarilor capitalului propriu - conform anexei nr. 7;

h) situatia fluxurilor de trezorerie - conform anexei nr. 8;

i) note explicative la situatiile financiare.

(2) Formularele prevazute la alin. (1) cuprinse in raportarea anuala la 31 decembrie sunt intocmite pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice incheiate la data de 31 decembrie prin utilizarea planului de conturi aplicabil, conform reglementarilor contabile aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016.
Art. 4.

(1) Raportarea anuala este semnata de persoanele in drept si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii Fondului si include si numele in clar al acestora. Calitatea persoanei care a intocmit raportarea anuala se completeaza cu director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii.

(2) Prin persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5.

(1) Fondul completeaza datele de identificare (denumire, adresa si telefon), cele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate (anexa nr. 1), precum si codul unic de inregistrare, citet, si codul privind activitatea, fara a se folosi prescurtari sau initiale.

(2) Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" a datelor prevazute la alin. (1) conduce la imposibilitatea identificarii Fondului si, in consecinta, se considera ca raportarea anuala nu a fost depusa.

(3) Fondul completeaza codul privind activitatea desfasurata, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007. in cazul in care Fondul desfasoara mai multe activitati, se trece codul activitatii preponderente, care defineste profilul Fondului (respectiv codul clasei CAEN al activitatii preponderente).

(4) Formularele care compun raportarile anuale se completeaza in lei. Aceasta unitate de masura se trece pe fiecare formular in parte.
Art. 6.

(1) Raportarea anuala se depune la Autoritatea de Supraveghere Financiara in vederea aprobarii.

(2) Raportarea anuala aprobata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se depune la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Art. 7.

Anexele nr. 1-8 fac parte integranta din prezenta instructiune.
Art. 8.

Nerespectarea prevederilor prezentei instructiuni se sanctioneaza in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9.

Prezenta instructiune se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

    
    Directorul general al Consiliului Fondului de garantare a asiguratilor, Cristian Rosu

Bucuresti, 10 mai 2016.

Nr. 1.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
instructiunea fondului de garantaredepunerea situatiilor financiareraportari contabileexercitiul financiar


Data aparitiei: 25 Mai 2016

Votati articolul "Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X