email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marca inregistrara la OSIM. Cum intocmim monografia contabila?

marca inregistratamarcaosiminregistrari contabileimobilizarimonografie contabila

Vom vedea mai jos care este procedura de inregistrare in contabilitate a unei marci (certificat de inregistrare a marcii de la OSIM), cine evalueaza aceasta marca si daca este obligatorie inregistarea in contabilitate a acestor marci de la OSIM.

Practic:
Marca este o imobilizare necorporala care se inregistreaza in contabilitate si se amortizeaza pe durata de protectie a acesteia la OSIM. Pentru ca pana la inregistrarea definitiva la OSIM se platesc o serie de taxe intr-o perioada destul de lunga de timp (cam 6 luni) si pentru ca nu mai avem contul 233 pe care sa-l utilizam propun urmatorul tratament :
203 = 404 la fiecare factura ce se plateste la OSIM
205 = 203    la finalizarea inregistrarii marcii

Apoi amortizarea sa pe durata in care aceasta este protejata de OSIM (10 ani de obicei) :
6811 = 2805   

Puteti inregistra direct in 205 toate taxele, dar trebuie sa incepeti amortizarea sa abia la finalizarea inregistrarii marcii, cand aveti intreaga sa valoare. Valoarea marcii va fi initial compusa din toate taxele platite pentru inregistrarea sa la OSIM.
Daca doriti sa o reprezentati apoi la valoarea justa (de piata) si exista o piata pentru aceasta marca puteti apela la un evaluator autorizat.

Baza legala:

OMFP 1802/2014 trateaza imobilizarile corporale la sectiunea 4.4.2 “Imobilizari necorporale” (incepand cu punctul 144 si pana la 189).
Rezumand prevederile legale : recunoasterea unui element drept imobilizare necorporala presupune respectarea definitiei activelor (implicit, a definitiei imobilizarilor necorporale) si a criteriilor de recunoastere a activelor, prevazute de reglementarile contabile (pct. 153 alin. (1)).

Astfel, o imobilizare necorporala trebuie recunoscuta in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru entitate si costul activului poate fi evaluat in mod credibil.
Aceasta cerinta se aplica atat costurilor suportate initial pentru dobandirea sau generarea interna a unei imobilizari necorporale, cat si costurilor suportate ulterior pentru adaugarea ori inlocuirea unor parti ale sale sau pentru intretinerea sa (pct. 153 alin. (2)).

Conditiile pentru recunoasterea unui activ necorporal sunt: identificarea, controlul si existenta beneficiilor economice viitoare.
 
Caracteristica de identificare

Definitia unei imobilizari necorporale prevede ca imobilizarea necorporala sa fie  Identificabila pentru a fi diferentiata de fondul comercial (pct. 149 alin. (2)).

Un activ este indentificabil daca:

a) este separabil, adica poate fi separat sau desprins din entitate si vandut, transferat, cesionat printr-un contract de licenta, inchiriat sau schimbat, fie individual, fie impreuna cu un alt contract, cu un activ identificabil sau cu o datorie identificabila aferent(a), indiferent daca entitatea intentioneaza ori nu sa faca acest lucru; sau
b) decurge din drepturile contractuale ori de alta natura legala , indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate ori de alte drepturi si obligatii (pct. 150).

Controlul

O entitate controleaza un activ daca entitatea are capacitatea de a obtine beneficii economice viitoare de pe urma resursei de baza si de a restrictiona accesul altora la beneficiile respective. Capacitatea unei entitati de a controla beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala provine in mod normal din drepturile legale a caror aplicare poate fi sustinuta in instanta. In absenta unor drepturi legale, controlul este mai dificil de demonstrat. Cu toate acestea, exercitarea legala a unui drept nu este o conditie necesara pentru control, intrucat entitatea poate fi capabila sa controleze beneficiile economice viitoare in alt mod (pct. 151).

Beneficiile economice viitoare

Beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala pot include venituri din vanzarea produselor sau serviciilor, economii de costuri sau alte beneficii rezultate din utilizarea activului de catre entitate. De exemplu, utilizarea proprietatii intelectuale intr-un proces de productie poate mai degraba sa reduca costurile viitoare de productie decat sa creasca veniturile viitoare (pct. 152).

O entitate trebuie sa evalueze probabilitatea producerii de beneficii economice viitoare preconizate pe baza unor calcule rationale si usor de sustinut care reprezinta cea mai buna estimare a echipei de conducere pentru setul de conditii economice care vor exista pe parcursul duratei de viata a imobilizarii (pct. 155 alin. (1)).
 
O entitate foloseste rationamentul pentru a evalua gradul de siguranta asociat obtinerii de beneficii economice viitoare care pot fi atribuite utilizarii activului pe baza dovezilor disponibile in momentul recunoasterii initiale, acordand o importanta mai mare dovezilor externe (pct. 155 alin. (2)).
 
Daca marca pe care o inregistrati indeplineste criteriile de recunoastere a unei imobilizari necorporale si demersurile sunt realizate de firma pentru protectia ei, consider ca nu puteti sa nu o inregistrati in contabilitate.
 
In caul in care nu sunt indeplinite criteriile de recunoastere, atunci cheltuielile efectuate cu inregistrarea marcii la OSIM sunt doar cheltuieli ale perioadei si nu se recunoaste o imobilizare necorporala.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
marca inregistratamarcaosiminregistrari contabileimobilizarimonografie contabila


Data aparitiei: 16 Decembrie 2016

Votati articolul "Marca inregistrara la OSIM. Cum intocmim monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X