email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate! Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

norme codul fiscalsistemul de impunereimpozit specificmodificarile codului fiscal 2017

Joi, 04 mai 2016, in Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea nr. 284 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Principalele modificari si completari sunt aduse pentru a corela normele metodologice cu modificarile aduse Codului fiscal la inceput de an, prin OUG 8/2016 si OUG 3/2017, respectiv:

1. Clarificari privind aplicarea facilitatilor introduse prin OUG 84/2016 pentru contribuabilii care isi redobandesc codul de inregistrare in scopuri de TVA si beneficiarii care au efectuat achizitii de bunuri/servicii de la acestia, in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA. Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2017, atat in contribuabilii declarati inactivi cat si cei carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, vor emite facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, in baza carora beneficiarii isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective. Prin norme se aduc clarificari si exemple privind aplicarea acestor prevederi.

2. Clarificari privind sistemul de impunere aplicat de catre persoanele juridice, avand in vedere introducerea impozitului specific incepand cu 01 ianuarie 2017 precum si prevederile OUG 3/2017 privind majorarea plafonului pentru microintreprinderi de la 100.000 euro la 500.000 euro si masurile tranzitorii pentru anul 2017.

3. Corelarea schimbarilor privind scutirea de impozit pentru profitul reinvestit - eliminarea limitei de aplicare si extinderea facilitatii asupra profitului investit in achizitionarea dreptului de utilizare a programelor informatice (achizitionate si utilizate dupa 01 ianuarie 2017). 

4. Exemplificarea aplicarii prevederilor privind determinarea cheltuielilor aferente veniturilor neimpozabile - nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal conform art. 25 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal. In ceea ce priveste reportarea cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar se precizeaza clar ca, in conditiile in care gradul de indatorare este mai mare decat 3 sau capitalul propriu are o valoare negativa, perioada de reportare este nelimitata in timp.

5. Clarificari privind scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an. 

6. Corelarea prevederilor cu modificarile Codului fiscal privind:

  • deducerea serviciilor medicale suportate de salariati la determinarea impozitului pe salarii la functia de baza in limita plafonului de 400 euro.

 

  • schimbarea sistemului de impunere pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare - clarificarea modalitatii de acordare a plafonului neimpozabil de 450.000 lei, clarificari privind modalitatea de aplicare a regimului fiscal stabilit in cazul transferului dreptului de proprietate sau a dezmembramintelor acestuia, pentru proprietatile imobiliare din patrimoniul afacerii.
     
  • corelarea prevederilor referitoare la bazele lunare de calcul al contributiilor de asigurari sociale si al contributiilor de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, raportata la eliminarea dispozitiilor referitoare la plafonul maxim reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut – incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017. 

 

  • clarificari privind baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul veniturilor din dividende.
     
  • In ceea ce priveste obligatiile persoanelor fizice care desfasoara activitati de vanzare bunuri imobile/inchiriere astfel incat devin persoane impozabile din punct de vedere al TVA doar in situatia in care bunurile sunt detinute in devalmasie de o familie se va desemna unul dintre soti sa indeplineasca obligatiile cu privire la TVA, inclusiv obligatia de inregistrare in scopuri de TVA. Anterior, si in cazul in care bunurile imobile erau detinute in coproprietate de o familie unul dintre soti era desemnat sa indeplineasca obligatie cu privire la TVA. 

 

  • In cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans, ajustarea bazei de impozitare a TVA se efectueaza indiferent daca partile renunta de comun acord sau unilateral la contract, anterior ajustarea fiind permisa doar in cazul desfiintarii unui contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj. 

 

  • In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata ajustarea bazei de impozitare a TVA este permisa in cadrul unei perioade de 5 ani, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei. Anterior, ajustarea era permisa in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala. 
     
  • Actualizarea exemplelor de ajustare a TVA in cazul bunurilor de capital ca urmare a modificarilor introduse prin OUG 84/2016. Incepand cu 01 ianuarie 2017, pentru anumite situatii care determina obligatia de ajustare nu se mai efectueaza ajustari pentru intreaga perioada de ajustare ramasa ci se ajusteaza taxa dedusa initial pentru fiecare an in care apare evenimentul care determina ajustarea. 

 

  • Implementarea normelor pentru aplicarea noului regim special forfetar pentru agricultori introdus prin OUG 84/2016 incepand cu 1 ianuarie 2017.
     
  • alte corelari de natura tehnica.

de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
norme codul fiscalsistemul de impunereimpozit specificmodificarile codului fiscal 2017


Data aparitiei: 08 Mai 2017

Votati articolul "Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate! Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X