email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este regimul accizelor pentru bauturilor alcoolice achizitionate intracomunitar?

Care este regimul accizelor pentru bauturilor alcoolice achizitionate intracomunitar?
accizeachizitii intracomunitarecod fiscal

Regimul accizelor pentru bauturilor alcoolice achizitionate intracomunitar este o ecuatie cu mai multe necunoscute pentru tine? Expertul nostru ne ajuta sa le clarificam pe toate de la A la Z.

In urmatoarele randuri, vom analiza cazul unei entitati economice care vrea sa semneze un contract cu un partener olandez pentru achizitionarea in sistem en-gros de produse alcoolice imbuteliate in sticle de diferite cantitati. Este important de aflat ce demersuri sunt nesesare, de ce documente avem nevoie si unde ne adresam pentru a deveni antrepozit autorizat, destinatar inregistrat sau importator autorizat si a obtine responsabilitatea marcarii prin timbre si banderole a produselor alcoolice pentru a le putea comercializa mai departe spre consumatorul final.

 

Regimul accizelor pentru bauturilor alcoolice: raspunsul specialistului


Facem urmatoarele precizari:

1. din punct de vedere fiscal, bauturile alcoolice se clasifica in:

- bere;
- vinuri, din care: vinuri linistite si vinuri spumoase;
- bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, din care: bauturi fermentate linistite si bauturi fermentate spumoase;
- produse intermediare;


- alcool etilic, aceasta grupa incluzand si bauturile spirtoase.

2. pentru fiecare din grupele de produse accizabile mentionate anterior, in Anexa 1 la titlul VIII din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este prevazut nivelul unitar de accize.

3. bauturile alcoolice care intra sub incidenta marcarii prin banderole sunt produsele intermediare si bauturile alcoolice din grupa alcool etilic.

4. pentru bauturile alcoolice din grupa alcool etilic se calculeaza contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta in Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta contributie este stabilita in lei pe unitatea de masura. Nivelul actual al contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. 

5. de asemenea, pentru bauturile alcoolice se calculeaza fondul de sport (prevazut in Legea 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare) prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii accizelor determinate potrivit legii.

6. pentru determinarea accizelor datorate, modul de calcul este prevazut la pct.5 alin.(1) de la titlul VIII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.   

Referitor la autorizatia necesara din perspectiva regimului accizelor pentru efectuarea  achizitiei intracomunitare de bauturi alcoolice, aceasta difera in functie de calitatea furnizorului din UE, respectiv:

1. daca furnizorul este antrepozitar autorizat pentru productia si/sau depozitarea de bauturi alcoolice, societatea din Romania are doua posibilitati:

1.1. sa se autorizeze in calitate de antrepozitar pentru depozitare, autorizatie eliberata de Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, instituita la nivelul directiei generale regionale a finantelor publice in raza careia societatea are domiciliul fiscal, pe baza unei cereri - model tip (Anexa 10 la titlul VIII din Normele metodologice) si a documentatiei corespunzatoare depuse la autoritatea vamala teritoriala. Autoritatea vamala teritoriala (biroul vamal) in raza careia societatea are domiciliul fiscal verifica conditiile de autorizare si documentatia aferenta, dupa care intocmeste un referat cu propunerea corespunzatoare si le inainteaza Comisiei de autorizare. In final, Comisia de autorizare analizeaza si dispune, dupa caz, asupra autorizarii sau respingerii cererii de autorizare.
 
Conditiile de autorizare se regasesc la art.363 si 364 din Codul fiscal, detaliate la pct.22, 23 si 27 de la titlul VIII din Normele metodologice.

De asemenea, documentele care insotesc cererea pentru acordarea autorizatiei de antrepozit fiscal sunt mentionate in cuprinsul acesteia.   

1.2. sa se autorizeze in calitate de destinatar inregistrat, autorizatie eliberata de Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, instituita la nivelul directiei generale regionale a finantelor publice in raza careia societatea are domiciliul fiscal, pe baza unei cereri - model tip (Anexa 18 la titlul VIII din Normele metodologice) si a documentatiei corespunzatoare depuse la autoritatea vamala teritoriala. Procedura de autorizare este aceeasi cu cea prezentata anterior.
 
Conditiile de autorizare se regasesc la art.372 din Codul fiscal si pct.43 de la titlul VIII din Normele metodologice. De asemenea, documentele care insotesc cererea de autorizare ca destinatar inregistrat sunt mentionate in cuprinsul acesteia.   
 
Daca societatea din Romania intentioneaza sa achizitioneze intracomunitar bauturi alcoolice de la un singur furnizor din UE, o cantitate limitata si doar pentru o anumita perioada de timp (12 luni consecutive), exista posibilitatea autorizarii in calitate destinatar inregistrat care primeste doar ocazional produse accizabile.
 
2. daca furnizorul nu este antrepozitar autorizat, ci un simplu comerciant, societatea din Romania nu trebuie sa se autorizeze, insa va trebui sa urmeze procedura de la pct.137 de la titlul VIII din Normele metodologice.
 
Pentru comercializarea in sistem angro de bauturi alcoolice pe teritoriul Romaniei, societatea - potrivit prevederilor art.435 alin.(3) din Codul fiscal, trebuie sa se inregistreze la autoritatea vamala teritoriala, inregistrare a carei finalitate consta in obtinerea unui atestat pentru comercializare angro. Inregistrarea la autoritatea vamala teritoriala se realizeaza conform prevederilor OPANAF 1850/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a activitatii de distributie si comercializare angro de bauturi alcoolice si/sau tutun prelucrat, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Insa, in cazul antrepozitarului autorizat pentru depozitare/destinatarului inregistrat/destinatarului inregistrat care primeste doar ocazional produse accizabile, pentru comercializarea produselor respective pe teritoriul Romaniei si prin locurile autorizate in respectiva calitate nu este necesar atestatul de comercializare angro bauturi alcoolice [art.435 alin.(5) din Codul fiscal].
 
In ceea ce priveste dreptul de marcare a bauturilor alcoolice, pentru care exista obligatia de marcare, acesta este conferit prin autorizatia de antrepozit fiscal, respectiv de destinatar inregistrat. In aceste conditii, solicitarea de banderole intervine numai dupa obtinerea autorizatiei corespunzatoare (antrepozit fiscal sau destinatar inregistrat). Solicitarea consta intr-o nota de comanda, al carei model este prevazut in anexa 41 la titlul VIII din Normele metodologice si se depune in trei exemplare la autoritatea vamala teritoriala potrivit cerintelor de la pct.150 alin.(2) de la titlul VIII din Normele metodologice.
 
Referitor la calitatea de importator autorizat, mentionam ca aceasta este necesara in cazul bauturilor alcoolice care provin din operatiuni proprii de import (furnizorul este situat intr-o tara terta, din afara UE) si care intra sub incidenta marcarii prin banderole.
Intrucat furnizorul dumneavoastra este din Olanda, deci suntem in prezenta unei achizitii intracomunitare, calitatea de importator autorizat nu se justifica.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Flavia Vlad – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accizeachizitii intracomunitarecod fiscal


Data aparitiei: 12 Septembrie 2018

Votati articolul "Care este regimul accizelor pentru bauturilor alcoolice achizitionate intracomunitar?":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X