email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Case de marcat cu jurnal electronic. Ce obligatii declarative are o firma?

Case de marcat cu jurnal electronic. Ce obligatii declarative are o firma?
case de marcat 2018legea preveniriideclaratii fiscale

Noile case de marcat cu jurnal electronic, care devin obligatorii din acest an pentru majoritatea comerciantilor din tara, ridica in continuare numeroase semne de intrebare.

Va reamintim ca pentru contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii termenul final a fost 1 septembrie, iar pentru contribuabilii mici este data de 1 noiembrie. Dar vestea buna este ca nedotarea cu noile aparate fiscale intra in Legea prevenirii, astfel ca prima abatere se iarta si operatorul economic primeste si un plan de remediere din partea inspectorilor, ceea ce va fi de un real ajutor pentru cei care nu sunt informati corect.

Afla in continuare ce obligatii declarative (zilnice, lunare) are o societate catre ANAF in urma achizitionarii noilor case de marcat, incepand cu 1 noiembrie 2018.  

Casa de marcat genereaza un raport ce se trimite de contabilitate la ANAF sub forma unei declaratii, dupa cum s-a mai discutat si AICI. >>


Obligatii declarative case de marcat cu jurnal electronic: raspunsul specialistului
 

Nu exista obligatii zilnice declarative catre ANAF in privinta caselor de marcat.
 
Asa cum se prevede la art. 2 alin. 2 din Procedura aprobata prin OPANAF 627/2018 fisierele XML care contin cu datele prevazute de legislatia in vigoare (spre exemplu, cele din bonul fiscal etc.) sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic pe un mediu extern de stocare si sunt validate si atasate unui fisier PDF inteligent prin intermediul programului de asistenta de pe portalul ANAF.
 


Fisierul se semneaza cu certificat digital calificat si se transmite organului fiscal lunar, pana la data de 20 a lunii pentru luna anterioara, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
Conform art. III alin. 1 si art. IV din HG 804/2017 aceste noi reguli de transmitere a datelor se aplica incepand cu data de 1 august 2018 pana la data implementarii Sistemului informatic informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, astfel ca primele fisiere vor trebui depuse pentru luna august 2018, cu termen de depunere 20 septembrie 2018.
 
Pe pagina de internet a ANAF au aparut si cele doua aplicatii A4200 si A4203 pentru validarea fisierelor XML create de aparatele de marcat electronice fiscale, insotite de instructiuni de depunere (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4200.html).
 
In mod distinct exista obligativitatea transmiterii unei notificari la ANAF, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, sub forma formularului F4105 “Notificare privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal (Anexa 2E la Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa pre-operationalizare a Registrului), in conformitate cu OPANAF nr.4156/ 28.12.2017”. Formularul F4105 se transmite in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care a aparut una din urmatoarele situatii:  schimbarea locului de utilizare a aparatului intre puncte de lucru ale aceluiasi operator economic;  furtul/disparitia/distrugerea aparatului de marcat electronic fiscal; instrainarea aparatului de marcat electronic fiscal; inchiderea punctului de lucru; lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea societatii sau altele, dupa caz; incetarea activitatii; altele similare.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
case de marcat 2018legea preveniriideclaratii fiscale


Data aparitiei: 14 Septembrie 2018

Votati articolul "Case de marcat cu jurnal electronic. Ce obligatii declarative are o firma?":
Rating:

Nota: 3.97 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X