email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revenire salariata din CCC. Incetare CIM

concediu crestere copilcodul munciilegea 53/2003

 

Gabriela Dita, valabil la 27-Ian-2010


Intrebare: O angajata aflata in concediu pentru crestere copil pana la varsta de doi ani, se va reantoarce in data de 14.05.2010 la serviciu (copilul implineste 2 ani in data de 13.05.2010).
Ce acte se vor intocmi in acest caz?
Daca salariata doreste sa inceteze relatiile contractuale cu firma respectiva?

Raspuns: Conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Dupa incetarea suspendarii, contractul individual de munca isi reia cursul, fara ca salariata sa inainteze o cerere de incepere a activitatii, in situatia in care se doreste continuarea raporturilor de munca.

Insa la reluarea activitatii salariatei angajatorul intocmeste decizie de incetare a termenului de suspendare a contractului individual de munca in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) si incepand cu a doua zi dupa data la care copilul implineste 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, salariata se prezinta la serviciu.

Daca insa salariata nu mai doreste sa se intoarca la serviciu inainteaza o cerere prin care solicita incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b) din Legea 53/2003 – Codul muncii. Angajatorul, in temeiul cererii salariatei, emite o decizie de incetare a contractului individual de munca.

Daca angajatorul doreste sa inceteze raporturile de munca cu salariata aflata in concediu pentru crestere copil, cazurile in care angajatorul poate dispune concedierea salariatilor precum si procedura necesara sunt expres si limitativ prevazute de Codul muncii.

Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt prevazute la art. 61 din Codul muncii, dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

Art. 76 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 2895/2006 stabileste interdictia concedierii pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare a salariatiilor care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani

In conformitate cu dispozitiile art. 65 alin. (1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Reducerea activitatii nu poate fi doar un pretext pentru indepartarea unui salariat. Conditia de legalitate impusa de Codul muncii este ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa (art. 65 alin. (2) din Codul muncii). Desfiintarea este efectiva atunci cand locul de munca este suprimat din structura angajatorului in sensul ca nu se mai regaseste in statul de functii. Cauza este serioasa cand este impusa de nevoile angajatorului si nu disimuleaza realitatea.

In consecinta, angajatorul poate dispune concedierea salariatei revenita din concediul pentru cresterea copilului in cazurile prevazute expres de Codul muncii si cu respectarea procedurii prevazute de acelasi Cod mai putin concedierea pentru necorespundere profesionala care nu poate fi dispusa pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii.

Acest articol este preluat din portalul Portal Contabilitate.ro , locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu crestere copilcodul munciilegea 53/2003


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2010

Votati articolul "Revenire salariata din CCC. Incetare CIM":
Rating:

Nota: 2.11 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X