Â
de Elena Ionescu, valabil la 22-Aug-2010
Intrebare: Cum este privita fiscal decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru conducerea companiei? Ca si cheltuiala este nedeductibila, dar se pune problema considerarii ca un venit in natura?
Raspuns:
Profitul impozabil este definit, potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.
Â
Din formula de calcul al profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Â
Inregistrarea operatiunilor se face in registrele de contabilitate, iar pentru verificarea inregistrarii corecte se intocmeste balanta de verificare, cel putin anual, la incheierea exercitiului financiar, sau la termenele de intocmire a situatiilor financiare periodice.
          Â
Din punct de vedere fiscal, inscrierea informatiilor care au stat la baza calculului de impozit pe profit se face in Registrul de evidenta fiscala. Potrivit OMFP 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile ulterioare, inregistrarea datelor se face in ordine cronologica, iar impozitul pe profit calculat trebuie sa fie identic cu cel inscris in declaratie. Modul de inregistrare in Registrul de evidenta fiscala sunt la latitudinea fiecarei societati, in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii ale acesteia.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Â
Potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii bazei impozabile, Titlului II, art. 21, cheltuielile efectuate de o societate se impart in trei grupe:
  I.  Cheltuieli deductibile,
  II. Cheltuieli cu deductibilitate limitata,
  III. Cheltuieli nedeductibile. Â
       Â
I. in grupa cheltuielilor deductibile se regasesc cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, printre care si:
         1. cheltuielile cu transportul salariatilor la si de la locul de munca,
         2.cheltuielile de transport in tara si strainatate efectuate pentru salariati, administratori si pentru alte persoane fizice asimilate acestora.
Â
II. in grupa cheltuielilor cu deductibilitate limitata sunt incluse:
Â
1.   cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai societatii, limitate la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Functiile de conducere sunt cele prevazute in Legea 53/2003, privind Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform art. 294 prin functii de conducere se intelege administratorii-salariati, inclusiv presedintele consiliului de administratie daca este si salariat, directorii generali si directorii, directorii generali adjuncti si directorii adjuncti, sefii compartimentelor de munca - divizii, departamente, sectii, ateliere, servicii, birouri -, precum si asimilatii lor stabiliti potrivit legii sau prin contractele colective de munca ori, dupa caz, prin regulamentul intern.
        Â
III. in grupa cheltuielilor nedeductibile se incadreaza, printre altele:
Â
1. cheltuielile cu combustibilul aferent autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai societatii.
Â
Potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (3), litera n) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificata prin OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar – fiscale, incepand cu data de 1 mai 2009, cheltuielile cu combustibilul aferent autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale societatii nu sunt recunoscute la calculul profitului impozabil.
Â
De asemenea, in aceeasi perioada, respectiv in perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului. Sunt exceptate cheltuielile de aceasta natura inregistrate pentru autoturismele utilizate pentru activitatile expres prevazute in actul normativ mai sus invocat.
Â
Referitor la intrebarile d-voastra, se poate rezuma:
Â
-Â Â Â nu sunt deductibile pana la finele anului 2010 cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea autoturismelor utilizate de personalul cu functii de conducere;
Â
-Â Â Â nu sunt deductibile pana la finele anului 2010 cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea autoturismelor cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului folosite de salariatii societatii pentru alte activitati decat cele expres prevazute in normele metodologice date in aplicarea OUG 34/2009.
Â
In cazul in care activitatea desfasurata de societate se incadreaza in exceptii, autoturismele pot fi utilizate si de personalul cu functii de conducere, deoarece autoturismele nu sunt achizitionate strict pentru anumiti salariati „agreati” de legislatie. De ex., autoturismele utilizate pentru activitatea de studiu al pietei pot fi folosite si pentru intalnirile de afaceri ale directorului. De asemenea, pentru intalnirile din afara localitatii cheltuielile cu combustibilul sunt recunoscute, pe baza ordinului de deplasare, pana la limita de 7,5litrii/km parcursi.
Dovada consumului de carburant se face cu ajutorul Foii de parcurs. Documentul nu este tipizat, dar trebuie sa contina informatiile prevazute de Ordinul 14/1982 pentru aprobarea Normativului privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, si HG 1391/2006 pentru aplicarea OUG 195/2002.
Â
Nu sunt considerate avantaje si nu sunt impozitate la salariat (art. 55, alin. (4), din Codul fiscal, sumele care reprezinta contravaloarea transportului la si de la locul de munca.Sunt impozitate insa, avantajele de natura utilizarii unui vehicul de orice fel din patrimoniul societatii in scop personal (art. 55, alin. (3) din Codul fiscal.
Â
In cazul in care un autovehicul din societate este utilizat de un cadru de conducere in scop personal sunt aplicabile si prevederile art. 21, alin. (4), lit. l) si cele ale art. 55, alin. (3) din Codul fiscal, daca nu sunt impozitate la salariat.