In prezent, volumul arieratelor fiscale executabile administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a crescut semnificativ in perioada de criza economico-financiara, constatandu-se o crestere a arieratelor executabile de 32% in anul 2009 fata de anul 2008 si de 20% in anul 2010 fata de anul 2009.
Totodata, s-a constatat ca ponderea cea mai mare in volumul arieratelor executabile o reprezinta obligatiile fiscale curente neachitate datorita generarii de obligatii fiscale accesorii ca urmare a
neachitarii obligatiilor fiscale restante, precum si datorita ordinii de stingere, potrivit careia sumele incasate sting obligatiile fiscale in functie de vechimea acestora.
Pe de alta parte, Fondul Monetar International a recomandat emiterea unei propuneri legislative care sa permita folosirea unui sistem de plati esalonate de catre contribuabili pentru plata taxelor prin elaborarea unor reguli noi si transparente. Ca urmare, Guvernul Romaniei si-a asumat angajamentul reintroducerii posibilitatii acordarii esalonarilor la plata pentru contribuabili, cu clauze asiguratorii din partea statului roman ca se va comporta ca un creditor prudent in incasarea veniturilor la bugetul general consolidat, in conformitate cu procedurile europene.
Scopul urmarit de propunerea legislativa este, pe de o parte, depasirea de catre contribuabili a dificultatilor generate de lipsa disponibilitatilor banesti si, pe de alta parte, prevenirea formarii de noi datorii din partea acestora, asigurandu-se in acelasi timp ca statul se comporta ca un creditor prudent in ceea ce priveste incasarea veniturilor la bugetul general consolidat.
Acordarea esalonarii la plata constituie o practica internationala, fiecare stat european adoptand asemenea masuri de sprijin pentru depasirea unor situatii de dificultate economica.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
*
Proiectul de act normativ si nota de fundamentare sunt publicate pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, domeniul Transparenta decizionala.
De asemenea, poate fi consultat la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul in str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise in scris la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu mentiunea „Conf. Legii nr.
52/2003”, astfel:
• prin scrisori la adresa postala: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, cod postal 050741 - la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media;
• electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro;
• prin fax la numarul: 0213.199.857. (Sursa: Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Valcea)