Venim in sprijinul dvs. printr-o monografie contabila realizata in cazul unei societati care are in evidenta o cladire, cu o valoare de intrare de 71.729 lei, cu o amortizare cumulata de 28.148 lei. Imobilizarea a mai fost anterior reevaluata, avand in evidenta o rezerva din reevaluare (SfC 105) de 40.491 lei. La sfarsitul anului 2011, cladirea este reevaluata, expertul evaluator atribuindu-i o valoare justa de 91300 lei. Vom vedea, in cele ce urmeaza, modalitatea prin care intocmim inregistrarile contabile aferente.
Raspuns:
Conform art 122 alin 2 lit b din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
"La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
1. eliminarea amortizarii cumulate din valoarea bruta a activului:
2812 "Amortizarea constructiilor" = 212 "Constructii" 28.148 lei
Conform art 124 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
"(1) In cazul In care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la cost istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve" (contul 105 "Rezerve din reevaluare"). Tratamentul In scop fiscal al rezervei din reevaluare trebuie prezentat in notele explicative.
(2) Indiferent daca valoarea rezervei a fost modificata sau nu in cursul exercitiului financiar, entitatile trebuie sa prezinte In notele explicative urmatoarele informatii:
a) valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar;
b) diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare In cursul exercitiului financiar;
c) sumele capitalizate sau transferate Intr-un alt mod din rezerva din reevaluare In cursul exercitiului financiar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei In vigoare;
d) valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar.
(3) Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
(4) Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ".
2 inregistrarea reevaluarii stabilindu-se o valoare justa de 91.300 lei
Valoarea contabila neta = 71.729 - 28.148 = 43.581 lei
Rezerva din reevaluare = 91.300 (valoarea justa) - 43.581 (valoarea contabila neta) = 47.719 lei
212 "Constructii" = 105 "Rezerve din reevaluare" 47.719 lei
3. calculul si inregistrarea amortizarii potrivit noii valori rezultata din reevaluare:
6811 "Cheltuieli de exploatare = 2812 "Amortizarea constructiilor" x lei
privind amortizarea
imobilizarilor"
4. capitalizarea surplusului din reevaluare:
Capitalizarea surplusului din reevaluare = valoarea amortizarii dupa reevaluare - valoarea amortizarii inainte de reevaluare
105 "Rezerve din reevaluare" = 1065 "Rezerve reprezentand diferenta intre amortizarea dupa
surplusul realizat din reevaluare si amortizarea inainte de rezerve din reevaluare"
Conform art 22 alin 5^1 din Codul fiscal:
"Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz"
Avand in vedere aceasta prevedere legala, suma inregistrata in contul 1065 va fi impozitata deoarece rezervele din reevaluarea mijlocului fix au fost deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale. Asadar, aceasta suma va fi impozitata concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, calculul fiind reflectat in registrul de evidenta fiscala.