Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Raportarea achizitiilor intracomunitare de bunuri. Cum intocmim decontul de TVA conform noilor reguli?

Data aparitiei: 02 Septembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAdeclaratia 390raportarea achizitiilor intracomunitarebunuriRegistrul OperatorilorROI


Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unui PFA inregistrat pentru prima data ca platitor de TVA in Registrul Operatorilor Intracomunitari, efectuand achizitii intracomunitare.

Se mentioneaza ca PFA-ul nu a fost inregistrat ca platitor de TVA in Romania, intocmind astfel numai decontul de TVA, 301 si 391 VIES. PFA-ul a renuntat ulterior la codul de TVA intracomunitar (acesta fiind radiat) si s-a inregistrat ca platitor de TVA in Romania si intracomunitar.

Vom stabili cum se intocmeste decontul de TVA pentru luna in care a intrat in vigoare codul nou de TVA, in conditiile in care furnizorii intracomunitari au emis facturi cu codul vechi de TVA .

Se va vedea astfel daca se fac deconturi, 300 si 394 pe codul nou pentru cei care au mentionat pe facturi codul nou si 301 cu 390 VIES pe codul vechi, pentru cei care au mentionat pe facturi codul vechi de TVA.

De asemenea, vom stabili daca se poate face un singur decont de TVA, respectiv 300 cu taxare inversa care sa cuprinda si facturile ce au mentionat codul vechi de TVA.

Solutia consultantului:

Modificarea codului de inregistrare in scopuri de TVA trebuia notificata partenerilor intracomunitari pentru inscrierea corecta a informatiilor in facturile emise pentru livrarea de bunuri si prestarea de servicii.
    
Chiar daca furnizorii/prestatorii intracomunitari nu au inscris pe facturile emise noul cod de TVA comunicat, raportarea prin decontul de TVA cod 300 a achizitiilor intracomunitare se efectueaza prin utilizarea noului cod de TVA deoarece codul vechi a fost anulat din oficiu de catre organul de inspectie fiscala la momentul emiterii unui cod valid de TVA in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal.

Astfel, suma TVA de plata sau de rambursat raportata prin decontul de TVA cod 300 va fi preluata corect in fisa sintetica pe platitor. Dupa radierea vechiului cod de TVA obtinut doar pentru realizarea de operatiuni intracomunitare nu se mai depune formularul cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".
 
Noul cod de TVA se utilizeaza si pentru raportarea operatiunilor respective prin declaratia cod 390 VIES. In acest caz, vor exista, cu siguranta, neconcordante in Raportul VIES, intre valoarea operatiunilor intracomunitare raportate de catre firma din Romania si valoarea acelorasi operatiuni raportate de catre partenerii intracomunitari.

Cu toate acestea, prin prezentarea notificarilor transmise partenerilor externi cu privire la noul cod de TVA , se poate demonstra organului de inspectie fiscala ca neconcordantele nu sunt imputabile societatii comerciale pe care o reprezentati astfel incat sa fiti sanctionati cu amenda si dispunerea completarii si transmiterii unei noi declaratii cod 390.

Noficari privind modificarea codului de TVA se efectueaza si catre partenerii stabiliti pe teritoriul Romaniei pentru evitarea emiterii unor facturi cu informatii incorecte care conduc, implicit la neconcordante in cadrul declaratiei cod 394.
 
In situatia emiterii unor facturi cu inscrierea codului de TVA initial, trebuie sa solicitati partenerilor interni si externi corectarea acestora prin emiterea unor noi facturi pentru evitarea neconcordantelor din cadrul declaratiilor informative cod 390 si cod 394.

Astfel, prin in decontul de TVA cod 300 si declaratiile informative a cod 390 VIES si 394 se raporteaza valoarea operatiunilor facturate de catre parteneri dupa obtinerea noului cod, chiar daca unele facturi sunt emise cu inscrierea codului de TVA radiat din evidentele A.N.A.F.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X