email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in scopuri de TVA in cazul unui PFA. In ce regim va lucra?

TVAinregistrare PFAscopuri de TVAdeclaratiiplatitor TVA


Analizam mai jos cazul unui PFA cu norma de venit, inregistrat in scopuri de TVA doar pentru prestari servicii intracomunitare. Se depaseste plafonul de 220.000 lei cifra de afaceri la 20.09.2013. Vom vedea care va fi procedura obligatorie in continuare si ce declaratii se vor depune pentru inregistrarea ca platitor de TVA, precum si cu ce cod de TVA se va lucra in continuare, atat in ce priveste clientii din Romania, cat si cei din UE. PFA-ul detine in prezent doua coduri, unul fiind inregistrat in ROI.

Mentionam astfel ca potrivit art. 153 alin.  (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumita in continuare inregistrare normala in scopuri de taxa daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

Asadar, daca desfasoara operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, persoana fizica autorizata trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 65.000 euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Daca atingerea sau depasirea plafonului se realizeaza in luna septembrie 2013, persoana fizica trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA cel tarziu pana pe data de 10 octombrie 2013.

Solicitarea se face prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a Formularului (070) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere". Inregistrarea se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana fizica solicita inregistrarea.

Art. 153 indice 1 alin.  (9) din Codul fiscal stabileste ca, organele fiscale competente vor anula inregistrarea unei persoane, conform acestui articol, daca persoana respectiva este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153.

Astfel, inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din Codul fiscal va fi anulata de catre organele fiscale, ca urmare a inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 persoana fizica va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor. Persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de TVA (Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.
Alte obligatii declarative:

Formularul 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"  se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:

a) livrarile intracomunitare scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d), pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

b) livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 1321 alin. (5) efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

c) prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

e) achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.

Declaratia recapitulativa se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice.

Formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national"  se completeaza si se depune de catre:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea «taxare inversa» sau «TVA la incasare». In declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014;

b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea «taxare inversa» sau «TVA la incasare». In declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal.

Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.) si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

Formularul 392 A "Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ...."  se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Codul fiscal a caror cifra de afaceri efectiv realizata la finele anului calendaristic este inferioara sumei de 220.000 lei. Formularul se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.


Sursa: PortalCodulMuncii.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAinregistrare PFAscopuri de TVAdeclaratiiplatitor TVA

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 25 Septembrie 2013


Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA in cazul unui PFA. In ce regim va lucra?":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 25 Septembrie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X