La 3 octombrie a.c., a fost adoptata ordonanta de urgenta prin care pot declansa procedura de insolventa inclusiv societatile cu capital de stat si regiile autonome.
In acest sens, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, citata de Mediafax, a declarat:
"Guvernul a luat o decizie politica. Au intrat in aceeasi masura, sub Codul insolventei, si companiile cu capital de stat si regiile, decizie pe care niciun Guvern nu a avut curaj sa o ia. Insolventa era doar pentru mediul privat. Noi am decis sa intre pentru ca trebuie sa existe presiune si asupra companiilor de stat si regiilor sa se eficientizeze, asta este scopul pana la urma".
O modificare importanta o reprezinta scurtarea perioadei in care poate fi mentinuta insolventa, aceasta fiind redusa de la trei ani la un an. Iata declaratiile ministrului Grapini in aceasta privinta:
"Cererea principala din partea mediului de afaceri era scurtarea termenului. Un an, dupa parerea mea, este suficient. Dupa perioada de insolventa, firma poate trece in faliment, iar falimentul nu trebuie privit ca pe ceva groaznic, ci ca pe un nou inceput, in sensul ca-ti salvezi din bunurile pe care le mai ai, valoric vorbind, si poti sa incepi un alt business. Nu trebuie sa stai trei ani pana ai epuizat toti banii si sa nu poti incepe un alt business".
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In plus, se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei, pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
De asemenea, in ce priveste reorganizarea societatilor, a fost introdus un criteriu suplimentar drept conditie a sustinerii din partea creditorilor, acesta reprezentand 30% din total masa credala.
Totodata, noteaza Realitatea.net, noua lege a insolventei scuteste compania de penalitati si datorii istorice, urmand sa isi achite insa cheltuielile curente.