Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

E oficial: Codul insolventei va fi contestat la Curtea Constitutionala

Data actualizarii: 17 Aprilie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Insolventacodul insolventeiavizulconsiliul legislativdeputatii PNLCurtea Constitutionalasesizare


Liberalii au decis sa depuna o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala in ce priveste Codul Insolventei, asa cum au declarat recent deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu.
 
In concret, aceasta sesizare inaintata de PNL are in vedere cincisprezece articole din proiectul de lege adoptat marti de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. In acest sens, informeaza Mediafax, deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat:

"Din punctul nostru de vedere aceasta este o grava incalcare a accesului la justitie, pentru ca fiecare cetatean pentru a putea participa la procedura trebuie sa stie despre ce este vorba in acea procedura, trebuie sa vada citatia, trebuie sa vada subiectele care se discuta la adunarea creditorilor. Pentru a ataca hotararile judecatoresti trebuie sa le cunoasca, ori hotararile judecatoresti se publica numai pe buletinul procedurilor de insolventa", a sustinut Nicolescu, mentionand ca accesul este in prezent doar contra cost.

Acesta a mai declarat, potrivit aceleiasi sursa, ca amendamentul sustinut de PNL, pentru acces gratuit la buletinul procedurilor de insolventa a fost in prima instanta acceptat de PSD, insa in cele din urma a fost respins fara a fi prezentate argumente plauzibile.

PNL contesta, in acelasi timp, si posibilitatea ca administratorul judiciar provizoriu sa poata sa faca vanzari din patrimoniul societatii pentru a acoperi cheltuielile de procedura.

"Legea nu spune in ce constau aceste cheltuieli de procedura (...) Daca pentru a publica la Registrul Comertului ceea ce a decis instanta cu privire la deschiderea procedurii e nevoie de bani, nimic nu-l opreste pe administratorul judiciar sa vanda cel mai valoros activ al societatii respective, pentru ca nu exista niciun criteriu de stabilire a ce se scoate la vanzare. Daca societatea respectiva ar avea un singur activ, il vinde ca sa plateasca la Registrul Comertului. E o procedura care scapa controlului creditorilor, care scapa controlului judecatorului, pentru acolo se spune ca intentia de a vinde se publica in buletinul procedurilor de insolventa si poate fi contestata numai in 3 zile de la publicare", a mai explicat Nicolescu, citat de Mediafax.

In sustinerea sesizarii facute, deputatul PNL Alina Gorghiu a mentionat ca Guvernul nu a prezentat un studiu de impact:

"Spune foarte clar (in avizul Consiliul Legislativ, n.r.) ca nerespectarea unor proceduri poate atrage caracterul de neconstitutionalitate a acestui proiect de lege, respectiv Codul insolventei, fiind considerat de Guvern un proiect de lege complex. Spune in acest punct de vedere Consiliul Legislativ (...) ca proiectul de lege trebuia insotit de un studiu de impact. Studiul de impact nu exista, asta este unul dintre motivele de fond si forma pe care il putem adauga la sesizarea de neconstitutionalitate".

Totodata, potrivit sursei amintite, s-a reclamat si faptul ca nu este reglementata insolventa aspect care e o discriminare in raport cu persoanele juridice.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X