email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Procedura de incasare a impozitului si contributiilor aferente veniturilor agricole

Formulare Impoziteimpozitcontributiile socialevenituri din activitati agricoledecizia de impunere anuala


Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 648/2013, a fost publicat Ordinul comun al viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice si viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltarii Regionale nr. 1.714/3246/2013 pentru aprobarea Procedurii de incasare si de virare la bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale a sumelor incasate in numerar de catre compartimentele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale, precum si a modului de colaborare si de realizare a schimbului de informatii dintre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si organele fiscale din cadrul unitatilor administrativ- teritoriale.

Va prezentam mai jos cele mai importante prevederi reglementate prin actul normativ mentionat.

 
Dispozitii generale

Persoanele fizice care datoreaza impozit si contributii aferente veniturilor din activitati agricole, precum si accesorii pentru neachitarea la scadenta a acestora, pot efectua plata acestor obligatii fiscale si la compartimentele de specialitate ale unitatii administrativ-teritoriale corespunzatoare localitatii in care isi au domiciliul fiscal, in numerar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- in localitatea unde isi au domiciliul fiscal nu exista o unitate teritoriala a ANAF;

- intre unitatea administrativ-teritoriala, prin primar, si directia generala regionala a finantelor publice in carei raza se afla localitatea, prin directorul general sau imputernicitul acestuia, s-a incheiat un protocol in acest scop.

Prin protocol se stabilesc acordul unitatii administrativ-teritoriale cu privire la incasarea obligatiilor fiscale, modalitatea de comunicare a informatiilor intre compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale si organul fiscal competent din subordinea ANAF precum si orice alte masuri pe care partile le considera necesare pentru aplicarea art. I si II din Ordonanta Guvernului nr. 28/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

Lista unitatilor administrativ- teritoriale care au incheiat protocolul cu directia generala regionala a finantelor publice se publica pe pagina proprie de internet a acesteia precum si pe cea a ANAF si a prefecturii judetului.

Primariile vor asigura publicarea protocolului la sediul acestora, precum si in alte locuri de interes public, cum ar fi unitati medicale, culturale si altele asemenea, pe care le apreciaza ca fiind utile pentru aducerea protocolului la cunostinta contribuabililor interesati.

 
Incasarea si virarea sumelor reprezentand obligatiile fiscale aferente veniturilor agricole

Plata sumei privind obligatiile fiscale aferente veniturilor agricole se face in numerar la compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale.

Compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale incaseaza sumele platite de contribuabil in baza listei transmisa de organul fiscal competent sau in baza deciziilor de impunere ori a deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii prezentate de contribuabil.

Atentie! Compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale incaseaza sumele platite de contribuabil chiar daca acesta efectueaza o plata mai mica decat cuantumul obligatiilor fiscale datorate.

Data platii obligatiilor fiscale este data inscrisa in documentul de plata eliberat de compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale care a incasat suma.

in documentul de plata eliberat de compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale, acesta mentioneaza cuantumul si natura obligatiei fiscale achitate de contribuabil, precum si contul bugetar al obligatiei fiscale ce face obiectul platii, astfel:

- 20.03.01.13 - pentru impozitul pe veniturile din activitati agricole si accesoriile acestuia stabilite prin decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit sau decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii;

- 26.21.05.03.02 - pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate si accesoriile acestora stabilite prin decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate sau decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii;

- 20.03.01.60 - pentru impozitul pe veniturile din activitati agricole si accesoriile acestuia stabilite prin decizia de impunere anuala sau decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii.

Pentru sumele achitate eronat de catre contribuabili pe alte tipuri de obligatii fiscale sau stinse eronat de catre organele fiscale, contribuabilul va depune, la organul fiscal competent din subordinea ANAF, o cerere in acest sens, la care va atasa o copie a documentului de plata, prevederile Ordinului ministrului Economiei si Finantelor nr. 1.311/2008 pentru aprobarea Procedurii de indreptare a erorilor materiale din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, data platii obligatiilor fiscale este data inscrisa in documentul de plata eliberat de compartimentul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale care a incasat suma.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare Impoziteimpozitcontributiile socialevenituri din activitati agricoledecizia de impunere anuala


Data aparitiei: 24 Octombrie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Procedura de incasare a impozitului si contributiilor aferente veniturilor agricole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X