Avand ca scop simplificarea procedurilor pentru intreprinderi si imbunatatirea respectarii obligatiilor fiscale, Comisia Europeana a propus o noua declaratie standard de recuperare a TVA. Se estimeaza ca aceasta masura poate reduce costurile pentru intreprinderile din UE cu pana la 15 miliarde de euro pe an.
Sunt urmarite astfel mai multe obiecrive: reducerea birocratiei pentru intreprinderi, facilitarea respectarii obligatiilor fiscale si ameliorarea eficientei administratiilor fiscale din Uniune. Prin acest proces, se reflecta pe deplin angajamentul Comisiei privind reglementarea inteligenta si este una dintre initiativele incluse in recentul Program privind o reglementare adecvata si functionala (REFIT), pentru simplificarea normelor si reducerea sarcinilor administrative pentru intreprinderi (IP/13/891).
Propunerea prevede un set uniform de cerinte pentru intreprinderi la depunerea declaratiilor de recuperare a TVA, indiferent de statul membru in care se face acest lucru. Declaratia standard de recuperare a TVA - care va inlocui declaratiile nationale de recuperare a TVA - va asigura necesitatea furnizarii de catre intreprinderi a acelorasi informatii de baza, in aceleasi termene, pe intreg teritoriul UE. Deoarece procedurile mai simple sunt mai usor de respectat si mai usor de aplicat, propunerea de astazi ar trebui, de asemenea, sa contribuie la o mai buna respectare a legislatiei in materie de TVA si la cresterea veniturilor publice.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, a afirmat: "Declaratia TVA standard prezinta o situatie avantajoasa pentru ambele parti. intreprinderile vor beneficia de proceduri mai simple, de reducerea costurilor si de mai putina birocratie. Guvernele vor avea un nou instrument care sa faciliteze respectarea obligatiilor privind TVA, care ar trebui sa sporeasca veniturile colectate. Prin urmare, propunerea de astazi sustine atat angajamentul nostru fata de o piata unica propice mediului de afaceri, cat si eforturile noastre de imbunatatire a respectarii normelor fiscale in UE.”
In fiecare an, 150 de milioane de declaratii TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administratiile fiscale nationale. in prezent, informatiile solicitate, formatul formularelor nationale si termenele de raportare variaza considerabil de la un stat membru la altul. Aceasta face ca recuperarea TVA pentru intreprinderile cu activitati transfrontaliere complexe sa reprezinte o procedura costisitoare si greoaie. intreprinderile care isi desfasoara activitatea in mai multe state membre s-au plans, de asemenea, ca este dificil sa se conformeze normelor in materie de TVA, din cauza complexitatii procesului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Declaratia TVA standard propusa miercuri, 23 octombrie, simplifica informatiile pe care intreprinderile vor trebui sa le furnizeze autoritatilor fiscale. Declaratia va contine numai 5 rubrici obligatorii care vor trebui completate de catre contribuabili. Statele membre au o marja de manevra pentru solicitarea unui numar de elemente standardizate suplimentare, de pana la 26 de rubrici informative. Aceasta este o imbunatatire substantiala a situatiei actuale, in care anumite state membre solicita completarea a pana la 100 de rubrici informative.
Intreprinderile vor depune lunar declaratii standard de recuperare a TVA, in timp ce microintreprinderile vor fi obligate sa faca aceasta numai trimestrial. Obligatia de a prezenta o declaratie recapitulativa anuala de recuperare a TVA, pe care unele state membre o solicita in prezent, va fi eliminata.
Propunerea incurajeaza, de asemenea, depunerea pe cale electronica a declaratiei standard de recuperare a TVA, aceasta putand fi depusa pe cale electronica in intreaga Uniune. Aceasta simplificare majora a procesului de recuperare a TVA sprijina angajamentele mai ample ale Comisiei in ceea ce priveste reducerea obligatiilor administrative si a obstacolelor in calea comertului in cadrul pietei unice.
Propunerea este, de asemenea, o contributie importanta la crearea unui sistem TVA mai eficient si mai rezistent la frauda, astfel cum este prevazut in strategia de reforma a TVA a Comisiei (a se vede IP/11/1508). TVA-ul reprezinta aproximativ 21% din veniturile statelor membre si, cu toate acestea, taxe in valoare de aproximativ 193 miliarde EUR nu au fost colectate in 2011 (a se vede IP/13/844). Prin crearea unui sistem mai simplu, atat pentru contribuabili, cat si pentru administratii, declaratia standard de recuperare a TVA poate sa imbunatateasca respectarea normelor fiscale si sa reduca decalajul in materie de TVA. Ca atare, propunerea ar putea avea o contributie importanta la consolidarea fiscala in intreaga UE prin cresterea veniturilor la bugetul public.
Context
In decembrie 2011, Comisia Europeana a adoptat o comunicare privind viitorul TVA (a se vedea IP/11/1508). Aceasta comunicare stabileste caracteristicile fundamentale care trebuie sa stea la baza noului sistem TVA - in special pentru ca acesta sa devina mai simplu, mai eficient si mai robust impotriva fraudei, precum si mai bine adaptat la piata unica.
Ideea unei declaratii TVA standard a fost promovata de Grupul la nivel inalt privind sarcinile administrative. O consultare publica a confirmat interesul major si sprijinul din partea intreprinderilor pentru o astfel de initiativa.
Comunicarea privind reglementarea inteligenta (IP/10/1296) a evidentiat, de asemenea, directiva TVA, si declaratia TVA in special, ca fiind al doilea dintre cele mai impovaratoare acte legislativ ale UE. Propunerea incearca sa redreseze aceasta situatie.
Sursa: Comisia Europeana