Prin cele ce urmeaza, analizam indeaproape modificarile de care trebuie sa tina cont unele societati dupa reducerea TVA-ului la produsele de panificatie.
Astfel, avand in vedere modificarile cu privire la TVA de 9% pentru produse de panificatie achizitionate si TVA de 24% la revanzarea lor in meniul unui restaurant (desi acestea nu sunt materii prime, ci se revand in aceeasi stare), vom vedea cum se va intocmi o monografie contabila si ce inregistrari contabile se vor face in concret de la receptia a 50 chifle x 0,3 ron, unde TVA este 9%, pana la vanzarea produsului (ex: 10 chifle x 1,0 ron) cu TVA 24% si scaderea din gestiune.
"Restaurantul" este privit, din punctul de vedere al TVA-ului, ca o prestare de serviciu.
Intr-adevar, livrarea piinii si a chiflelor, in cadrul servicului de restaurant, se face cu TVA de 24% si nu cu 9%, considerindu-se ca aceasta livrare este, de fapt, o parte integranta a serviciului unic furnizat de "restaurant".
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Monografie contabila:
- achizitie chifle pe baza de factura emisa de furnizor si NIR intocmit de societate:
371 = 401 50 chifle * 0.275 lei/chifla = 13.75 lei fara TVA
4426 = 401 1.25 lei (13.75 lei * 9%)
Total = 15 lei (50 chifle * 0.3 lei inclus TVA)
371 = 378 26.57 lei
371 = 4428 9.68 lei,
unde:
- valoarea de 13.75 lei = 50 chifle * 0.275 lei/chifla pret achizitie fara TVA (9%), adica 0.3 lei : 1.09 si reprezinta valoarea de achizitie a 50 chifle fara TVA 9%;
- valoarea de 9.68 lei reprezinta TVA neexigibila calculata la pretul de vinzare de 1 leu inclus TVA, dar la un TVA de 24%, astfel: 50 chifle * 1 leu * 24 / 124 = 50 lei *24/124 = 9.68 lei;
- valoarea de 26.57 lei reprezinta adaosul comercial aferent celor 50 chifle la pretul de vinzare de 1 leu cu TVA 24% inclus, astfel: 50 lei - 9.68 lei - 13.75 lei.
In contul 371 vom avea sold valoarea de 50 lei (50 chifle la pretul unitar de vinzare de 1 leu cu TVA de 24% inclus) = 13.75 lei + 26.57 lei + 9.68 lei.
Vinzare 10 chifle la pretul de vinzare de 1 lei cu TVA 24% inclus:
4111 = 707 10 chifle * 0.81 lei/chifla fara TVA-ul de 24% = 8.10 lei
4111 = 4427 1.90 lei TVA colectat 24% (8.10 lei*24%)
Total valoare de vinzare 10 lei.
Descarcare gestiune:
% = 371 10 chifle la pretul de 1 leu = 10 lei
607 10 chifle * 0.275 lei/chifla = 2.75 lei (este cheltuiala marfii vindute la pretul de achizitie fara TVA)
378 5.35 lei (adaosul la vinzare este egal cu 10 lei - 2.75 lei - 1.90 lei).
4428 1.90 lei (TVA neexigibila este egala cu TVA colectata 24%).
In ceea ce priveste scaderea din gestiune, fie se face cu ajutorul unui soft "bucata cu bucata", fie se face cu ajutorul coeficientului K.
Ideea de baza este ca la inregistrarea marfii la achizitie, la pretul de vinzare cu amanuntul de 1 leu*50 bucati, se va tine cont de faptul ca vinzarea se face cu TVA 24% si TVA neexigibila se va calcula prin "scoaterea" din valoarea de 50 de lei a TVA-ului de 24%, astfel:
50 lei * 24 / 124 = 9.68 lei.
Sursa: PortalContabilitate.ro