email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli privind unele contributii. Cum e influentat venitul net in baza contabilitatii in partida simpla?

Taxe si Impozitedeterminarea venitului netpensii facultativecontributiiAutoritatea de Supraveghere Financiaradeducere


Va informam ca prin Hotararea Guvernului nr. 613/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, au fost aduse modificari si completari in ceea ce priveste contributiile la fondurile de pensii facultative.

Astfel ca:

Referitor la contributiile platite la fondurile de pensii facultative din Romania constituite in baza Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica acelasi tratament fiscal ca si pana in prezent, in baza actului individual de aderare la fondul de pensii facultative si al documentelor care probeaza plata contributiilor la fondul de
pensii facultative.

Fondurile de pensii facultative care sunt constituite si functioneaza conform prevederilor Legii nr.204/2006 sunt cele care se regasesc pe pagina de internet a Autoritatiide Supraveghere Financiara, www.csspp.ro, potrivit datelor furnizate de institutia cu competenta in domeniu. Astfel, in contextul in care aceste fonduri de pensii facultative sunt reglementate, supravegheate si controlate de Autoritatea de Supraveghere Financiara in baza Legii nr.204/2006, nu este necesara emitarea unei calificari suplimentare a acestora, in vederea aplicarii regimului fiscal.

Referitor la contributiile retinute/platite la fondurile de pensii facultative din statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se aplica acelasi regim fiscal ca si pentru contributiile la fondurile de pensii facultative din Romania, cu mentiunea ca in cazul acestora este necesar un document emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru fiecare caz in parte care ii este supus atentiei, privind calificarea fondului de pensii respectiv in  conformitate cu legislatia privind pensiile facultative.

In cazul contributiilor platite la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr.204/2006 si/sau la fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, vor fi avute in vedere urmatoarele reguli:

Pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla sunt considerate cheltuieli deductibile limitat, contributiile platite in numele angajatilor, la fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si/sau la fonduri de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in limita plafonului anual deductibil stabilit de lege, respectiv echivalentul in lei a 400 de euro pentru fiecare participant.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul in care s-a efectuat plata.

La determinarea bazei de calcul a impozitului pe veniturile din salarii obtinute la locul unde se afla functia de baza, in plafonul anual deductibil stabilit de lege, respectiv echivalentul in lei a 400 de euro pentru fiecare participant, sunt incluse atat contributiile retinute/platite la fondurile de pensii facultative efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 cat si/sau cele efectuate la fonduri de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Platitorii de venituri din salarii au obligatia cumularii sumelor in euro reprezentand contributiile retinute pentru fondurile de pensii facultative potrivit Legii 204/2006 si/sau pentru fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European precum si a verificarii incadrarii in plafonul anual deductibil prevazut de lege, respectiv 400 de euro pentru fiecare participant.

Deducerea contributiilor platite direct de catre angajatul care are calitatea de participant la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si/sau la fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se realizeaza din veniturile lunii in care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative si a celor privind calificarea fondurilor pe pensii facultative astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro pentru fiecare participant.

Cursul de schimb pentru transformarea din lei in euro a contributiilor la fondurile de pensii facultative este acelasi atat pentru contributiile la fondurile de pensii facultative efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 cat si pentru cele efectuate la fondurile pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. Pentru verificarea in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.

In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din salarii, contributiile la fondurile de pensii  facultative efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 si/sau cele efectuate la fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European suportate de angajatori pentru angajatii proprii, in limita stabilita potrivit legii, nu sunt considerate drept avantaje.

Deducerea contributiilor la fondurile de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu prevederile legislatiei privind pensiile facultative, de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si administrate de catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se realizeaza numai pe baza documentelor emise de autoritatea respectiva, la solicitarea angajatorului sau angajatului, dupa caz.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 de euro, intr-un an fiscal, pentru fiecare participant, cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, potrivit Legii nr. 204/2006
privind pensiile facultative, precum si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor de catre angajator.

Sursa: Finante Arges



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitedeterminarea venitului netpensii facultativecontributiiAutoritatea de Supraveghere Financiaradeducere


Data aparitiei: 11 Noiembrie 2013

Votati articolul "Noi reguli privind unele contributii. Cum e influentat venitul net in baza contabilitatii in partida simpla?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X