Analizam mai jos cazul unei societati care depoziteaza si conditioneaza cereale. In urma conditionarii produsului unui anumit partener rezulta produs "curat" si produse secundare reziduale valorificabile.
In cazul in care partile sunt de acord ca aceste produse secundare reziduale odata obtinute sa ramana in proprietatea societatii, ca depozitar, proprietarul-deponent cedandu-i-le cu titlu gratuit, intrucat nu le poate gasi o intrebuintare, vom vedea care este formula cea mai potrivita pentru a mentiona acest aspect in cadrul contractului, precum si care sunt documentele si pasii ce se parcurg in aceasta tranzactie.
De asemenea, fiind o marfa primita cu titlu gratuit, vom vedea cu ce valoare se inregistreaza in contabilitate si care sunt inregistrarile contabile si documentele necesare.
Conform pct. 50 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa, se substituie costului de achizitie.
Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare. In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.
Astfel, bunurile primite cu titlu gratuit se vor inregistra in contabilitate la valoarea justa.
Pentru receptia bunurilor se intocmeste Nota de receptie si constatare de diferente (Cod 14-3-1A). In baza acestuia bunurile se vor inregistra in contabilitate, la valoarea justa, prin formula contabila:
3XX = 758
Cont de stoc "Alte venituri din exploatare"
Raspuns oferit de consultantii www.portalcontabilitate.ro