Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Calcul impozit pe profit pentru o microintreprindere la depasirea plafonului. Ce procedura urmam?

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitecalcul impozit profitimpozit profitdepasire plafonCodul fiscalmicrointreprindere


Analizam mai jos cazul unei societati care depaseste in luna octombrie 2013 plafonul de 65.000 de euro si astfel devine platitoare de impozit pe profit. Pana in luna septembrie 2013 a platit impozit pe microintreprinderi in suma de 7.900 lei.

Vom vedea cum se va calcula impozitul pe profit si daca din momentul in care devine platitor de impozit pe profit se ia in calcul suma platita la impozitul pe profit.

De asemenea, vom stabili daca din total impozit pe profit calculat se va scadea impozitul pe microintreprinderi platit pana in data de 30.09.2013.

Conform art. 112^6 din Codul fiscal:

"Prin exceptie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) şi (7), daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal".

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s‐a depasit limita prevazuta in prezentul articol.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013.

Norme metodologice:

11. In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, contribuabilul va comunica, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita conditia respectiva, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni, cu respectarea termenului legal, potrivit Codului de procedura fiscala.

12. Veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sunt aceleasi cu cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 112^7 din Codul fiscal.

In concluzie, impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.
 


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro








Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X