email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli protocol administrator si calcul impozit profit. Cum facem inregistrarile contabile?

cheltuieli protocoldeclaratia 101impozitul pe profit1 februarie 2013venitul microintreprinderilor



In cadrul unei teme mai complexe precum cheltuielile de protocol in cazul unui administrator si calculul impozitului pe profit, analizam cazul unei societati care in 2013 a fost platitoare de impozit profit, dar care de la 01.01.2014 devine platitoare de impozit pe venituri (micro). Societatea inregistreaza profit la sfarsitului anului 2013 in valoare de 113000 ron, iar administratorul nu mai vrea repartizare pe dividende, ci vrea sa-l foloseasca pentru concedii de odihna, bilete de avion etc.

1.Vom stabili astfel daca exista posibilitatea ca din profit sa se achite cheltuielile de protocol de mai sus si daca exista o limitare a cheltuielilor de protocol ca 2% la platitorii de impozit pe profit.

2.De asemenea, vom analiza si cazul in care societatea a fost in 2013 platitoare de impozit pe profit doar pe luna ianuarie si a devenit microintreprindere de la 1 februarie 2013. Se inchide luna ianuarie la 31.01.2013, fiind depusa si declaratia 101 pentru aceasta luna.

Vom constata daca s-a procedat corect si daca trebuia facuta inchiderea in ianuarie 2014. In plus, vom vedea daca profitul obtinut in regim microintreprindere si cel obtinut cand firma era platitoare de impozit pe profit (si lasat nerepartizat) se pot cumula si acoperi eventualele pirerderi aparute in anii urmatori.

1.    Cheltuielile efectuate in favoarea actionarilor/asociatilor reprezinta, potrivit prevederilor art. 21 alin.(4) lit. e) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 7, pct. 12 din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, daca suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui actionar/asociat al persoanei juridice este efectuata in scopul personal al acestuia, atunci suma respectiva este tratata ca dividend.

Astfel, potrivit acestor prevederi, orice cheltuiala efectuata in scopul personal al unui  actionar/asociat al persoanei juridice, din punct de vedere fiscal, aceasta este tratata:

- ca o cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil,
 - ca dividend, asupra caruia se calculeaza impozit pe dividende.


Cheltuielile efectuate de catre societate in favoarea unui actionar/asociat se inregistreaza pe tipuri de cheltuieli in functie de natura lor, potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in baza documentelor justificative, astfel:

6xx                        =                  401
"Cheltuieli pe natura lor"                        "Furnizori"

Datoria catre bugetul statului se inregistreaza:
 
658                        =                  446
"Alte cheltuieli de exploatare/" ""Alte impozite si taxe/
analitic distinct""                        analitic impozit dividende"
 
Cheltuielile respective sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil (art. 21 alin.(4) lit. e) din Codul fiscal si pct. 43 din HG nr. 44/2004).

Daca din diverse motive societatea nu poate retine in seama asociatului impozitul pe dividende, atunci aceasta poate suporta in costuri, printr-o cheltuiala nedeductibila acest impozit.

Precizam ca impozitul reprezentand impozit pe dividende se calculeaza la momentul efectuarii cheltuielilor in favoarea actionarului/asociatului si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare.

Cheltuielile de protocol nu se adreseaza asociatului/actionarului ci au in vedere mesele,  intalnirile de afaceri si cadourile acordate partenerilor de afaceri.

          Microintreprinderile calculeaza impozit pe veniturile realizate fara sa tina cont de cheltuielile nedeductibile sau cu deductibilitate limitata, dar trebuie avuta grija la natura acestor cheltuieli pentru a nu fi reincadrate (de ex. ca dividende).  
 
 
2.    Potrivit dispozitiilor Codului fiscal, incepand cu data de 1 februarie 2013, societatile care au indeplinit criteriile prevazute de art. 112 indice 1 din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, au fost obligate sa declare si sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor.

Persoanele juridice care in timpul anului 2013 au realizat venituri care au depasit limita de 65.000 euro au comunicat organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere prin depunerea formularului 010 - "Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni", in termen prevazut de lege de 30 zile de la depasirea plafonului.

Societatile platitoare de impozit pe profit care, potrivit dispozitiilor art. 112 indice 2, alin. (3) din Codul fiscal, indeplineau conditiile prevazute la art. 112^1 la data de 31 decembrie 2012, aveau obligatia declararii si platii impozitului pe venitul microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013.

Aceste societati depuneau declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013, prin exceptie de la prevederile art. 34 si 35.

Potrivit prevederilor normelor metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004 (pct. 76 indice 2), cu modificarile ulterioare, recuperarea pierderii fiscale realizate in perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata de catre o societate care, in aceasta perioada a fost platitor de impozit pe profit, se face potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care aceasta revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi.

Perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi.

In cazul prezentat de d-voastra, mentionam ca declaratia 101 privind impozitul pe profit pentru luna ianuarie 2013 trebuia depusa pana la data de 25 martie 2013.

Din punct de vedere contabil, profitul realizat de societate in anul 2013, indiferent de statutul fiscal al acesteia (platitoare de impozit pe profit si impozit pe venit), evidentiat in contul 121 "Profit si pierdere" se supune acelorasi reguli de repartizare la finele exercitiului financiar.  
 


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli protocoldeclaratia 101impozitul pe profit1 februarie 2013venitul microintreprinderilor


Data aparitiei: 26 Februarie 2014

Votati articolul "Cheltuieli protocol administrator si calcul impozit profit. Cum facem inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X